background img
Boxen Banner
banner

YODA Dansfestival, Sveriges första yoga- och dansfestival

Yoda header3

Snabba fakta:
Aktivitet: YODA, Sveriges första yoga och dansfestival
Land: Sverige
Plats: Balettakademien i Stockholm
Kontakt: yodafestival.se
Arrangörer: Empower Events:
Annki Warberg www.kundaliniyogacenter.se
jOjo Norell www.damnbuka.org/
Jonas Klinberg www.bodymoves.se
Maria Åkerstedt

Var ditt nyårslöfte att träna mer, stressa mindre, njuta mer av livet?
Enligt Empower Events bestående av Annki Warberg, jOjo Norell, Jonas Klinberg och Maria Åkerstedt, skaparna av YODA Dansfestival, Sveriges första yoga och dans festival, som gick av stapeln i Stockholm i november 2010, kan yogan och dansen fungera som en källa till glädje, insikt, hälsa och medvetande. Takeventure var självklart där och prövade lyckan.

Yoga, dans, meditation som viktiga verktyg i vardagen
Med orden ”detta är bara början” avslutades festivalen som hade bjudit på ett tre dagar långt fantastiskt program med mängder av nyskapande och inspirerande yoga- och dans workshops, ”hälsomarknad”, hänförande dansuppvisningar, livemusik och danspartyn samt intressanta och lärorika föreläsningar såsom ”Hur kan yoga förändra ditt liv?” eller ”Supernäring: Framtidens Mat & Medicin.” Skaparna av festivalen har alla varit i yoga, dans- och rörelsebranschen i 10-15 år och har enligt en av arrangörerna, Jonas Klingberg, funderat ett tag på hur de skulle kunna föra ihop folk med samma intressen under den mörkare och tristare perioden av året och skapa gemensam kraft av det. – I vårt samhälle rullar allt på väldigt snabbt och då är det lätt att exponeras mycket utanför sig själv. Därför vill vi visa vilket stort utbud av yoga, dans, meditation och rörelse som finns i Sverige och låta folk få smaka och plocka det de vill ha och även låta instruktörer träffas, inspireras och utbyta erfarenheter och därigenom sprida yoga, dans, rörelse och kostkunskap till en större publik och visa att det är viktiga verktyg, kanske speciellt om man bor i en storstad, för att kunna lyssna inåt, sovra och se vad som är mitt behov i allt det här fantastiska som finns i vårt samhälle, säger han.

Film Yoda festival

Festivalen börjar
Redan när jag närmade mig Balettakademien i Stockholm, där festivalen skulle hålla till, så började förväntningen att bubbla i kroppen, det kändes ovant men spännande att se om det skulle gå att hitta lugnet, harmonin och yogastämningen mitt i storstaden. Flammande facklor lyste upp entrén och älvlika dansare liksom svävade runt den ringlande kön och spred glädje genom små lappar med uppmuntrande ord som ”Hej solsken”. Kramar utdelades åt höger och vänster och stämningen var på topp! Det kändes som om det skulle bli en superhelg! Väl inne på festivalen bjöds det på förstklassig uppvisning av både världskända och lokala stjärnor som fick inviga festivalen med häpnadsväckande akrobatik, slående poesi, till synes omöjliga danskonster och underbar musik. Där Felix Lancelot, slowmotionartisten (i spagat på bild nedan) som invigt bland annat friidrotts VM i Göteborg, Kajsa Bohlin, akrobat och poet känd från bland annat Cirkus Cirkör och Virpi Pahkinen (till höger på bilden ovan) den finländska dansaren och koreografen som turnerar världen runt med sitt alldeles egna gnistrande klara och precisa formspråk, var de som fick mig att spärra upp ögonen rejält och bara njuta av det jag såg.

Felix Lancelots slowmotiondans slog mig med häpnad

Fullspeckat schema
Helgen fortsatte sedan med ett fullspeckat schema från morgon till kväll där det erbjöds så mycket nytt och spännande att man hade velat klona sig själv för att kunna vara på flera klasser samtidigt! Traditionell kundaliniyoga med Guru Dharam S Khalsa varvades med mer nyskapande och moderna yogaformer såsom Urban yoga där workshopledaren Sofie Carlsson hämtat inspiration till både rörelser och musik både från den indiska kulturen och den moderna Stockholmspulsen. Magdans varvades med Chakra Balance Dance med Christina Nilsson (intervju med henne kommer senare) och frigörande dans och man kunde känna energin flöda i huset.

Det var en väldigt tillåtande och hjärtlig stämning där över 450 människor, gamla som unga, erfarna som oerfarna verkade mötas på en ny nivå- bortom orden. Föreläsarna var bland annat Katarina Di Leva och Jaquline Gyllenberg. På kvällarna var det disco och även livemusik av bland annat bandet Goloka som helt försatte mig i trans med sin folkmusik/electro/mantrasång inspirerade musik. På söndagseftermiddagen var jag helt slut i kroppen och när jag på dagens sista pass kände att jag nästan inte orkade mer så kände jag att jag, om jag någon gång, skulle lyssna inåt och känna efter vad kroppen ville, så skulle jag göra det nu på en yoga festival. Så jag lämnade salen och gick ner på ”hälsomarknaden”, Wellnes Expo, istället. Det var precis vad jag behövde. Jag strosade omkring bland vackra yogakläder, hälsosamma örter och bär, naturliga skönhetsprodukter och småpratade med en Zen coach om livet, och prövade på Amegastaven (som du kan läsa mer om senare i artikeln Amegastaven – nollpunktsenergin som balanserar upp). Spännande med nya tekniker. Sedan på söndagskvällen avslutades allt med gemensam Kirtan sång och jag började sakta vända tillbaka medvetandet mot vardagen som skulle komma, resan hem till Umeå och de jobb jag behövde göra. Men arrangörerna hade lyckats. De hade skapat en oas av medvetenhet, glädje, rörelse, stillhet och kärlek mitt i en bullrande storstad. – Det är massor som har blivit vänner, förälskade och fått inblick i en community som finns som små celler ute i en kropp och som sen mötts här, säger Jonas Klingberg.

Bara början
Och detta är enligt arrangörerna bara början för nästa år blir det YODA festival igen den 4-6 november på Balettakademien i Stockholm. – Det blir ett ännu större program, utlovar Jonas Klingberg och fortsätter – Men om du inte kan vänta tills dess så blir det ett smakprov redan lördag den 12 mars 2011 med Yoda Day Festival på Balettakademien i Stockholm.

Författare: Sofia Larsson

Foto: Sofia Larsson

Bildspel Yoda festival


Comments

 • Hellow Martin,

  Thank you for your comment, we value your interest

  In the mean time, thank you so much.

  Best regards,
  Fredrik Lindgren

  Fredrik Lindgren 28/02/2011 08:28
 • Thank you for your entry! Actually I have never read anything that interesting.

  Visitor 03/03/2011 09:08
 • -->
  Menu Title