background img
Boxen Banner
banner

World Music Festival – Urkult – folk och världsmusikfestivalen där man vill stanna

Urkult Header 874

Snabba fakta:

Aktivitet: Urkultsfestivalen, world music festival augusti 2010

Land: Sverige

Plats: Vid Nämforsens strand i Näsåker

Kontakt: http://www.urkult.se/

Magiskt är ordet som beskriver denna world music festival. Den fjärde augusti förra året packade jag och två av mina närmaste kompisar Ulrica och Sofia Sofias bil full med hippiekläder, stövlar, badkläder, tält, sovsäckar, rengponchos, yogamattor, trangiakök, lättlagad mat, bärbar CD-spelare och CD-skivor fullmatade med alternativ trancemusik, kameror och pimpningstillbeör till tältet och körde iväg i ösregnet mot min första Urkultsfestival.

Bildspel: Fotografier från Urkultsfestivalen

En festival som funnits sedan 1995 och som jag bara hade hört gott om. En festival som utlovade oändligt mycket kärlek och folk- och världsmusik av hög klass. Stämningen var hög i bilen, vi var alla tre väldigt förväntansfulla över vad helgen skulle erbjuda och när vi började närma oss Näsåker, mitt i den Ångermanländska glesbygden så förstod vi att vi skulle ha en underbar helg. Regnet upphörde, solen som nu var på väg ner tornade fram bakom regnskogsliknande tallskogsberg varifrån vattenånga ringlade sig upp mot himlen och gav hela platsen en trolsk atmosfär. En känsla av frihet och hyllning till naturens skönhet började infinna sig i min kropp. Jag hade aldrig sett något så vackert i Sverige! När vi lite senare sakta rullade in mot festivalen vid den brusande Nämforsens strand så kändes det som om tiden hade stannat 1969 på Woodstockfestivalen. Vi möttes av leende, barfota, hippieklädda människor i alla åldrar som vallfärdade mot festivalområdet.

Festivalområdet,  framför stora scenen

Omkring festivalområdet fanns ett tiotal campingar, stuguthyrning och masslogiboenden. Vi hade som tur var bokat en tältplats i förväg för det var fullbokat överallt. I äkta hippieanda hade vi valt campingen som kallades bohemcampingen (Asterix campingen). Ett riktigt bra val. En camping just vid Nämforsens strand, en bit in på området (lite lugnare alltså) på ägorna till en störtskönt flummig bybo som bodde otroligt bohemiskt i en rödmålad folklorestuga med brunn, utedass och hebre med kvällskrog på loftet. När vi betalat tältavgiften på 400 kr så hade solen gått ned men vi hittade med hjälp av mobillampornas sken en ledig tältplats just bredvid vattnet i slänten nedanför hans hus, kröp in i tältet, mediterade och somnade in till ljuden av förväntansfulla människor, skog, vatten och vind.

Vy från vårt tält på Asterix campingen. Utsikt över Nämforsens lugnare vatten

Följande morgon var torsdag och festivalens invigningsdag. Vi vaknade tidigt av oss själva, utsövda och på bra humör, drog upp tältduken och möttes av en otroligt vacker syn! Solen lyste in mellan träden och speglade sig i vattnet, till höger låg en liten brygga och från festivalområdet uppe på berget på andra sidan vattnet hördes redan musik och skratt. Vi hade bestämt oss för att inte supa oss fulla utan göra den här helgen till en upplevelse och hälsohelg så det första vi gjorde var att gå på yoga. Den anordnades av en bybo som hållit på med yoga under många många år. Hon hade långt ljust lite tovigt hår, armband och avslappnade linnekläder. Hon var också en av de flera hundra volontära eldsjälar (Urkult har inget vinstintresse) som under åren lagt ner mycket tid på att utveckla och anpassa festivalen till det stora antal besökare som de nu har och som också varit med om att ta del av utmärkelsen “Det goda värdskapet” i klassen arrangemang som festivalen tilldelades 2008. Yogan höll till i Medborgarhuset. I ett fantastiskt rum där solen lyste in från balkongdörren till en balkong med utsikt över forsen och tallskogarna. Här kändes det rätt att göra yoga! Rummet fylldes av folk, det var tur att vi var i tid för de som kom några minuter sent fick inte plats i rummet utan fick veta att de var välkomna tillbaka nästa morgon. Det blev ett fantastiskt yogapass, med närvaro, lugn och nya intressanta yogapositioner till samlingen. Efter yogapasset förflöt dagen i något slags lyckorus först med utflykt till Spegeldammen, några kilometer bortom tältplatsen.

Sofia Andersson och Ulrica Lundström vid Spegeldammen några kilometer från festivalområdet

En fantastisk plats där en vattendämning gör att det blir en alldeles spegelblank damm som sedan övergår i ett strömmande vattenfall ut över klipphällar och där gropar i hällarna skapat små bassänger att bada i. Vi började med att sätta på afrikansk musik och körde afropowerdance (Ulrica är instruktör) ackompanjerade av en kille från Serbien som dök upp med en bongotrumma, åt gröt gjord på trangiakök och sedan badade vi i Spegeldammen. Vi badade, duschade och lekte i vattenfallet i flera timmar och hela tiden kom det fler besökare som hittade dit. Det var en skön stämning med olika kulturer, folk som badade nakna, någon som spelade  gitarr och vacker natur. Efter badandet var det dags att gå in på festivalområdet.

Det ligger uppe på en kulle och blir till en naturlig amfiteater inramad av tallskog mot en bakgrund av himmel och fors. Vi möttes av glada volontärvakter, någon enstaka polis, inga kravallstaket utan istället hippies, new ageare, punkare, gycklare, proggare, barnfamiljer, straight edgare, svenssons, hängmattor, chillhörnor med kuddar och filtar, marknad med ekologiska, närproducerade och mångkulturella kläder och ting, sopsortering, veganmatstånd och Urspel som är en otroligt lekinspirerande lekplats för barn. Det känns verkligen som om arrangörerna menade det när de skrev på hemsidan att barnen är viktiga på Urkult, att de är frön som ska växa till en bättre värld. Jag gick som i trans och kände att så här borde hela världen vara och se ut då Ullis plötsligt pekade på två personer som spontant spelade upp en teater. Så var det verkligen under hela festivalen. Urkult lyckades frambringa äkta glädje och skaparlust så att folk spontant började göra saker de tyckte om! Festivalen startade sedan på Solscenen av bandet Iva Nova (bild nedan) som består av fem unga kvinnor (Urkult hade den mest jämna könsfördelningen på artister av alla festivaler i Sverige i sommar) från St. Petersburg som spelar en mix av rysk fartig och dansvänlig folkmusik och punk. De ägde scenen med deras opretantiösa, vänliga men ändå coola stil!

Men de riktiga höjdpunkterna som den första kvällen bjöd på var eldnatten och Kapten Röd. Ursprungligen så invigdes festivalen vid fullmåne. Nu är det eldnatten som inviger festivalen genom ett sprakande skådespel med eld, dans, mäktiga sånger och dånande trummor! Efter det dansade vi loss under en stjärnklar himmel till reggaeartisten Kapten Röd och den positiva energin verkligen vibrerade i luften! Helgen fortsatte i samma anda med bad från bryggan ackompanjerat av flöjtspel, yoga, folkdans, workshops, spännande möten, halloumigrillspett i libanesinspirerade Café Kolonials mysiga tält och inte minst sjukt bra reggae, folkrock, afrikansk och balkanmusik! Men den som imponerade mest var ändå enkvinnsorkestern och gotlandsamerikanen Theresa Andersson som med fiol, gitarr, trummor och inspelningspedaler chockade mig med sin otroliga musikalitet, charm och svängiga folkbluesiga stil. Publikens barfota fötter dansade glatt och tusentals dreads svajade i vinden. Det var en riktig folkfest helt enkelt! I´ll be back!

Författare: Sofia Larsson

Foto: Sofia Larsson


Menu Title