background img
Boxen Banner
banner

Träna isklättring

Header Maltbränna 1061

Snabba fakta:

Aktivitet: Isklättring
Plats: Maltbränna
Ort: Åmsele
Län: Västerbotten

Träna isklättring.

Vi valde att åka till Maltbränna som ligger utanför Åmsele i västerbotten för att träna isklättring. Planen är att senare i vinter åka till Rjukan i Norge för att gör lite större isturer.

Film: Träna isklättring

Isfallet i Maltbränna är cirka 30 meter högt och relativt brant. Ett perfekt ställe att öva isklättring på. Första delen av isfallet är svagt positivt, det vill säga inte fullt 90 grader brant medan den avslutande ispelaren är den brantaste sektion med 90 grader is.

En fördel med den första svagt positiva delen är man hela tiden kan stå och vila på stegjärnen utan att behöva hänga i isyxorna. Detta är särskilt värdefullt när man ska säkra sig med isskruvar.

Den avslutande delen är mer krävande eftersom den blir brant och upplevelsen blir därför mer påtagligt spännande när man ofta blir hängande i isyxorna. Vid ett par tillfällen när jag klättrade tappade jag fästet med stegjärnen och blev hängande i yxorna. Hjärtat hoppade till men som tur var satt isyxorna stadigt i isen.

Iskvaliteten är helt beroende på hur mycket vatten som rinner ned för klippan och att det blir kallt relativt tidigt på hösten för att isen ska växa till sig. Det här året i Maltbränna är tjockleken på isen relativt tunn vilket beror på den varma höst som varit i regionen. Den dag som vi är där är det ändå relativt kallt med -18 grader. När det är så kallt kan det vara svårt att hålla händer och fötter varma. Men då är bara att jobba på och se till att vara i rörelse hela tiden.

Trots den låga temperaturen var det en riktigt bra dag för isklättring. Det var vindstilla och isen var bra att klättra på. Efter 5 timmar klättring var vi nöjda och kunde belåtna avsluta dagen med gott fika och goda minnen.

Författare: Fredrik Lindgren
Foto/film: Fredrik Lindgren


Comments

  • Trevligt att höra Annie, snart kommer en ny artikel om isklättring i Rjukan Norge. I Rjukan hittar man riktigt potenta isfall att klättra, ett is-Mekka för isklättrare

    Fredrik Lindgren 01/02/2012 09:33
-->
Menu Title