background img
Boxen Banner
banner

Sunshine Village – en härlig skidort i Kanadensiska Rocky Mountains.

TakeVenture.se Sunshine Village 560

Sunshine Village är den skidanläggning som ligger högst bälgen (2 730 möh) av de intilliggande orterna runt Banff National Park. Detta gör att Sunshine har bäst förutsättningar till torr och fin snö även långt in på säsongen jämfört med de övriga orterna.

Sunshine Village ligger cirka en timme och femton minuter från Calgary med bil. Calgary är också den stad man landar i om man flugit till Kanada för att ta sig vidare upp till Rocky Mountains. Vägen upp till klippiga bergen och Banff National Park från Calgary är enkel körning och samtidigt upplevelserik.

TakeVenture.se Sunshine Village1

Man tar Trans-Canada Highway no. 1. som leder hela vägen upp till Banff och vidare till Kanadensiska västkusten. Trans-Canada Higway no 1. är den Highway som går rakt igenom hela Kanada från kust till kust. Så snart man kommit upp på Highway 1. är det en bekymmersfri körning till Banff/Sunshine Village. Man behöver bara se till att aldrig svänga av denna Highway. Rätt snart efter man lämnat förorterna kring Calgary kommer det en bedräglig skyllt som säger Old Banff som leder bort från Highway 1. Denna skylt ska man inte följa. Ignorera denna skylt och fortsätt på Highway 1. en hel timme räknat från Calgary. Då kommer den riktiga skylten man ska följa. Se också till att välja rätt fil vid Gaten till Banff national park.

Det ges två alternativ, antingen ligger man i högerfil för passerande trafik utan att betala någon avgift. Det andra alternativet är för de som avser stanna i Banff National park. Välj vänster fil för att stanna vid tullstationen där man betalar en parkavgift för de antal dagar man avser stanna i området.

Biljetten man får ska sättas fast i vindrutans vänstra sida (tejp kommer med biljetten). Utan denna biljett får man inte parkera sin bil inom Banff National Park, eller köra utanför Highway 1. Parkerar man bilen utan denna biljett bogseras bilen bort av stadens parkeringsvakter. Kör man utanför Highway 1. blir man stannad av Park Rengers eller Polis. Detta hände undertecknad då min biljett inte ville fästa vid vindrutan. Jag blev stoppad när jag på väg upp till skidsystemet. Det var inget problem eftersom jag hade biljetten vid min sida.

TakeVenture.se Sunshine Village8

Sunshine Village är inte någon by som man skulle kunna tro enligt namnet. Där finns endast skidanläggningen. Närmaste boende hittar man i Banff. Läs mer om Banff här.

Skidåkningen i Sunshine som skidsystemet allmänt kallas för är fin och varierad. Åkningen passar alla nivåer. Skidsystemet har 12 liftar och 107 nedfarterna som finns från nybörjare till avancerad.

TakeVenture.se Sunshine Village3

Säsongen startar i november och sträcker sig ända fram till maj månad. Man får årligen 9 meter snö i området vilket är väsentligt mer än de omkringliggande skidorterna.

TakeVenture.se Sunshine Village5

 

Fallhöjden i skidsystemet är 1 070 meter vilket ger ihållande åkning i varierad terräng. Vill man åka pistade nedfarter finns flera nedfarter som erbjuder kuperad och rolig åkning. För de som hellre åker offpist finns stora möjligheter till sådan åkning. Systemet är uppbyggt med 107 nedfarter men om man åker mellan dessa kommer man att åka i offpistterräng mellan alla nedfarter. Vill man söka sig utanför skidsystemet bör man ta kontakt med liftpersonalen eller pistörer som kan informera om vilka områden som för tillfället är öppna för friåkning. Det är vanligt att vissa offpistområden utanför systemen är stängda vilket man måste respektera i Kanada.

Sunshine Village är ett litet men mycket fint skidsystem som erbjuder varierad och rolig skidåkning som passar för de allra flesta.

Text/Foto: Fredrik Lindgren.

Fotogalleri


Menu Title