background img
Boxen Banner
banner

Sportklättring i Siurana, Spanien

Sportklättriong i Spanien2 1153

Snabba fakta:

Aktivitet: Sportklättring

Plats: Siurana

Land: Spanien

Sportklättring i Siurana.

Även om vintern har sin tjusning med skidåkning och gnistrande snö över nejderna går det inte att komma ifrån att våren har sin lockelse. Vi är på väg till solvarma klippor och lata stunder i skuggan. Vi lämnar ett vintrigt Umeå och styr kosan norrut mot Ryanairs direktflyg från Skellefteå till Girona. Det är premiärflyget och lokalpressen är närvarande för att dokumentera denna händelse då man kan flyga från ”Schtaan” till Spanien och Katalonien. Girona är beläget ungefär 10 mil norr om Barcelona. Vårt mål är Siurana, ca 24 mil från Girona. Beläget 5 mil från kusten och på 700 meters höjd. Efter att ha ägnat otaliga timmar åt klätterträning inomhus ska vi så äntligen få klättra ute, på kalksten och i strålande sol.

Våren välkomnar oss när vi kliver av planet, det är 20 grader varmt och mellan ångorna av flygplansbränsle doftar det vår! Vi tränger in oss med vår packning i hyrbilen. Installerar GPS: en och kastar oss upp på motorvägen. Vi kommer att bo i en campingstuga och stannar därför på vägen för att proviantera. Nu är det nästan vi inte alls ryms i bilen. När vi inleder stigningen upp för Serra de Prades berg på serpentinvägarna börjar det skymma, och innan vi är framme vid den lilla byn Cordunuella de Montsant är det mörkt. I byn stannar vi till för att säga hej till några kompisar som spenderar flera månader i Katalonien. I byn finns även en klätterbutik som enligt ryktet är bra på att sula om skor, där går det även att köpa klätterförare till flertalet av klätterklipporna i området. I byn finns även en liten butik, några caféer, pubar och restaurang. Vi rullar vidare uppför serpentinvägarna och i mörkret skymtar stora klippväggar som skvallrar om vad som komma skall. Vi inkvarterar oss i stugan och går och lägger oss så det ska kunna bli morgon fortare! Det är fyra stycken ivriga klättrare som gärna hade gått till klippan omedelbart.

Morgondagen gör ingen besviken, sol och vackra omgivningar. Trotts att vi inte är mycket mer än 14 mil från en storstad som Barcelona är vildmarkskänslan påtaglig. Långt nere i dalen syns Cordunuella de Monstant, men här uppe har vi milsvid utsikt, och vart vi än väder blicken syns branta klippväggar. Vi letar oss fram till dagens sektor genom att först gå lite vilse(bästa sättet att lära sig hitta på ett nytt ställe är ju att gå vilse…) I Siurana finns det mycket svår klättring, men vi håller hos i mest i graderna runt 5 och 6, även om den starkaste av oss göra några försök på 7:or. Vi hittar flera lämpliga sektorer att klättra på, och det finns fler. I föraren av David Brasco finns information om ledens längd, antal bultar och när leden är gjord. Vi klättrar främst på lite nyare leder med fräscha bultar och ingen polerad kalksten. Från campingen går det utmärkt att gå till flera sektorer, men till de sektorer som ligger lite längre bort är det skönt att ha bil. En dag tar vi de evinnerliga serpentinvägarna till Mont-ral. Inom ca 1h körning från Siurana finns det åtskilliga klätterområden med vardera hundratalet leder,  Montsant, Margalef och fler därtill, alla med lite olika typer av klättring.

Ibland kan det vara bra med en vilodag. Vi styr kosan mot Tarragona. Namnet klingar bekant tack vare chokladen Tarragona men annars vet vi just inget om staden. Vi hinner med lågprissportvaruhuset Decathlon, titta på medelhavet, se en del av Tarragonas historiska arv, bland annat en till stora delar förfallen amfiteater. Det moderna museet har gratis inträde så vi gör ett besök där, verken tycks främst vara av lokala konstnärer men även ett alster av Miro´ går att beskåda, och mer kulturellt intresserade än så är vi nog inte. I väntan på att siestan ska ta slut och de mindre butikerna ska öppna tar vi en kopp kaffe i solskenet vid ett torg. Ibland är livet skönt! Ännu har vi två klätterdagar kvar, men redan känner vi att hit till Katalonien och klättringen i Serra de Prades kan vi absolut återvända.

Författare: Jenny Johansson
Foto: Jenny Johansson


Menu Title