background img
Boxen Banner
banner

Spanien – Andalusien

TakeVenture Andalusien,Spanien 780

SPANIEN – ANDALUSIEN
en guidad rundresa till kulturstäder som;
Ronda, Gibraltar, Jerez, Sevilla, Cordoba, Granada och avslutningsvis Torremolinos.
Flyg Umeå – Arlanda – Malaga

TakeVenture Andalusien,Spanien

RONDA
Ligger 750 m över havet och har c:a 35 000 invånare. Det är c:a 10 mil till kusten.
Här möter man berg och djupa dalar, det är hisnande vyer. Den djupa ravinen El Tajo och floden Guadalevin , när man ser ner mot botten av ravinen får man nästan svindel.
I Ronda finns även en tjurfäktningsarena, Spaniens äldsta och som fortfarande ger tjurfäktningar. En berömd tjurfäktare Pedro Romano finns som staty och även tjuren ” den blyge”.

TakeVenture Andalusien,Spanien 3
Ronda var ett av Morernas sista fästen i Europa. I Ronda finns en imponerande bro som överbryggar ravinen El Tajo.
En berömd person som brukade vistas i denna trolska stad var Ernest Hemingway. Han har också sin namnskylt på sin favoritkrog Paradores.

TakeVenture Andalusien,Spanien2

Reseskildringen fortsätter till staden Gibraltar

GIBRALTAR
Är en Engelsk koloni sedan 1704 och har ca 30 000 invånare, språket är engelska och valutan är pund.
Gibraltarsundet skiljer Medelhavet från Atlanten, och har man fantasi så kan man se hur de båda haven möter varandra.
Tittar man ut över havet kan man se Marocko i Afrika som ligger endast 14 km bort. Från Spanien kan man promenera över till Gibraltar, det är ju engelsk så man måste visa passet för att få komma in. Staden Gibraltar är förstås liten på grund av begränsat landutrymme på endast 6 kvadratkilometer.

TakeVenture Andalusien,Spanien 5
För att komma upp till Gibraltarklippan och de berömda aporna (utan svans) får man hyra en minibuss med chaufför/lokal guide. Innan vi skulle möta aporna blev vi tillsagda att inte bära glittriga smycken på oss och ej heller mata dem. Endast lokala chaufförer fick ge aporna godis och det var militären som utfodrade aporna. Det var helt fantastiskt att se aporna röra sig runt våra ben och tigga godis. Vi besökte enormt stora droppstensgrottor inne i klippan. De hade belyst droppformationerna med färgat ljus så det var svårt att ta fina bilder.
I staden Gibraltar finns det gott om restauranger och affärer, torget är öppet och spännande. Det finns även en landningsbana för flyget men den får samsas med biltrafiken. Landningsbanan möter havet i båda ändarna och byggdes under Andra Världskriget. Gatan som korsar landningsbanan heter Churchill Avenue

TakeVenture Andalusien,Spanien 6
JEREZ
Sherryns huvudstad i Spanien med kända firmor som Sandeman, Gonzales, Byars, Osborne med flera.Vi besöker The House of Sandeman där en lokal guide klädd i svart bredbrättad hatt och cape berättar och lär oss hur sherry tillverkas. Sherryn finns lagrade i tunnor och beroende på lagringstid är de placerade i tre våningar. Efter en rundtur i huset Sandeman får vi provsmaka olika årgångar av Sherryn. Staden Jerez har många stenbelagda gator i vackra mönster.

Andalusien,Spanien 7
SEVILLA

Spaniens 4:e största stad ligger vid floden Guadalguivir. Här finns Spaniens största Katedral som byggdes på 1400- 1500 talet. Katedralen har ett torn som är c.a 93 meter högt och var en gång en minaret till en morisk moske´. Staden var värd för Världsutställningen 1929 och 1992. Plaza de Espana byggdes till världsutställningen 1929 och framför huset finns Spaniens alla provinser representerade i bilder och kartor byggda av kakel. Plazan är oerhört vacker med små broar över bassänger byggda med kakel i färg. Detta är en oförglömlig plats att vandra i.

TakeVenture Spanien,Andalusein 8

CORDOBA
Den gamla romerska bron Puento Romano går över floden Gualdalquivir. Bron tillhör Unesco:s världarv den är 250 meter lång och 9 meter bred, vackert belägen och med romerska bågar mot vattnet. Mitt emot bron ligger Catedral de Cordoba, en katedral och ombyggd moske´. När man går in i katedralen/moske´n blir man helt tagen av alla pelare 856 stycken och pelarbågar och taken med alla mönster och färger. Mitt inne i katedralen finns ett kristet kyrkorum. Utanför katedralen finns den gamla staden med trånga gränder, vitkalkade väggar på husen som pryddes med blå blomkrukor och röda blommor.

TakeVenture Spanien,Andalusein 9

ALHAMBRA, GRANADA
I staden Granada finns Picassomuseet som vi besökte men vi träffade Picasso själv också, sittande som staty på ett litet torg i närheten. Det var många turister som passade på att bli fotograferade tillsammans med honom.
Borgen Alhambra i Granada byggdes på 13- 1400 talen av morerna för de ville skapa ett paradis på jorden. Den ligger högt upp i bergen med utsikt över Sierra Nevada. Inomhus är väggar och tak utsmyckade med utskurna mästerverk. Det mest berömda i Alcazarborgen är lejongården med brunnen i mitten av lejonen. Vi besöker också de moriska kungarnas lustslott Generalife med alla trädgårdsanläggningar och fontäner. Det är en fantastisk omtumlande vandring genom denna trädgård och vattenanläggningar från förr i tiden.

TakeVenture Spanien,Andaluseinpsd 10
TORREMOLINOS
Torremolinos ligger endast några kilometer från Malagas flygplats. Här badar vi i havet och vilar före hemresan till Umeå, Sweden. Torremolinos är en semesterort värd att besökas.
Foto/Text: Gun Lindgren

Fotogalleri


Menu Title