background img
Boxen Banner
banner

Späckhuggarsafari i Tysfjorden

Heder Val 1460
SPÄCKHUGGARSAFARI  I  TYSFJORDEN,
Snabba fakta:
Aktivitet: Valsafari
Plats: Tysfjorden
Lofoten: Norge
Arrangör: Iksu, Umeå
Bussresa från Umeå
______________________________
En bussresa till Tysfjorden anordnades av IKSU sport i Umeå, på programmet fanns en späckhuggarsafari. Vi var några seniorer (min man Fred Lindgren, vår vän Thore Lindström) som med andra  gjorde resan.
Hur många gånger har man inte fascinerats av att se späckhuggare på naturfilmer, nu kanske vi skulle få se dom i verkligheten. Det var en pirrande känsla. Bussresan till Tysfjorden var i sig en trevlig upplevelse. Det var i november månad, mycket snö i naturen, vi fick uppleva det vackra vinterlandskapet. När vi närmade oss Tysfjorden blev det hisnande vyer som vi såg genom bussfönstret.
Vi bodde på Tysfjord Tourist Center, ett basläger för valsafari i Norge. Det var ett mycket trevligt och spännande hotell, en uppstoppad isbjörn i entren välkomnade oss. Det fanns ett galleri med bilder från späckhuggare i det vilda. I samlingsalen fanns en  stor bild av det svart/vita makalöst stora djuret.
Tysfjorden är känd för att många späckhuggare på hösten kommer in från Atlanten för att jaga strömming, som då har samlats i stora stim.
Naturen är gigantisk och Tysfjorden ligger 250 km norr om polcirkeln. Dagarna är korta och på kvällarna kan man få se norrskenet som lyser med sina färger över de snöhöljda fjällen. Tidigt morgonen därpå (med varma och vindtäta kläder samt kikare) gick vi ombord på den stora Safaribåten. Den hade en varm salong och ett övre och undre däck.
Spänningen var hög och alla passagerare stod vid relingen och spanade efter att se vattenpelare ute till havs. Fanns det vattenpelare så var det ett tecken på att det fanns späckhuggare i fjorden. Tiden gick och ”kanske ropen ” hördes från olika håll. Det var hård vind, stora vågor och dimma men också en förtätad spänning.
Vi fick se en hel del örnar men tyvärr inga späckhuggare men vi tycktes känna doften av dom.
Efter många timmars spaning gick vi ner till kajutan där vi blev serverade en himmelskt god fisksoppa med bröd, det pratades glatt och vi kände oss som att vi var ombord på ett forskningsfartyg ute på Atlanten.
På kvällen tillbaka på hotellet fick vi se en film från gårdagens båtsafari och de passagerna hade fått se flera av dessa 4 – 5 tons varelser, så kanske de ändå fanns där under oss i fjorden. Upplevelsen var ändå otroligt häftig och vi beslöt oss för att återvända ett annat år.
Några Späckhuggardata;
Killer Whales,( orcinus orca )
Vikt hane 4-5 ton och längd 7m, hona vikt 3 ton och längd 5 m
Ungarna stannar hos sina mödrar hela livet. En späckhuggare sover aldrig för då skulle den sjunka men den vilar medan den rör sig långsamt och bara en del av hjärnan sover.
Text och foto, Gun Lindgren

Menu Title