background img
Boxen Banner
banner

Sjönevadsfestivalen – ett vinnande koncept

header sjönevad

Snabba fakta:

Aktivitet: Förberedelser Sjönevadsfestivalen

Land: Sverige

Plats:  Sjönevad utanför Falkenberg

Jag var helt slut och sov i baksätet i en bil på väg från ett matförsäljningsjobb på Korrö folkmusikfestival i Småland då vi plötsligt stannade 20 minuter utanför Falkenberg i ett litet samhälle som heter Sjönevad. Jag klev yrvaket ut ur bilen och möttes av världens vackraste människor och natur och utbrast- ”Har jag hamnat i himmelen?”

 

En magisk värld

Jag var inte i himmelen men på förberedelserna inför Sjönevadsfestivalen som skulle gå av stapeln fem dagar senare. Jag blev visad runt på festivalområdet som ligger på bakgården av en av arrangörernas, Tor Palms mormors fd. hus, omringat av vacker urskog, en porlande bäck och en fantastisk växtlighet. Där höll det nu på att byggas upp en fantasivärld med bland annat flera meter höga maskrosor och blåklockor, små hobbitshus, en mossbeklädd scen och sköna chilloutytor belysta i olika vackra färger. Jag kände att ”här vill jag stanna!” så jag tog ut mina saker ur bilen och stannade i några dagar för att se festivalen växa fram.

Bildspel förberedelser Sjönevadsfestivalen

Ett hållbart tänk

Allt började för sju år sedan då några gymnasiekompisar från estetiska linjen valde att fly samhällets stress och bo kollektivt en sommar på den gård där festivalen nu äger rum. När sommaren började närma sig sitt slut styrde de upp en stor fest som sedan växt sig större och större via word of mouth och årets festival lockade över 500 personer! Många av dem som är med och arrangerar festivalen är båtbyggare, snickare, designers, konstnärer osv och materialen och andra förnödenheter har de ofta fått låna av snälla personer som vill hjälpa till, som bajamajjorna, traktorn, äggen och bastun av grannarna och mjöl, ljud, ljus och tygrester från olika företag. Resten är arrangörernas egna grejjer eller inköpt på second hand av den del av intäkterna från föregående år som inte gick till barnhemmet i Indien, som festivalens överskott går till. Artisterna och banden på festivalen hålls alltid hemliga för besökarna men i år bjöds det på allt från traditionell folkmusik till flippad elektronica från Danmark, Irland och Sverige fördelat på två scener. Samt att det fanns en öppen scen för den som var intresserad av att bidra med något.

Kreativt meltdown

Gården framför huset tjänade som arbetsyta inför festivalen och var som ett kreativt meltdown där allt fanns för den som ville skapa, färger, brädor, tyg, hönsnät, verktyg osv. Det kom fler och fler människor varje dag för att hänga och hjälpa till och det arbetades från det att man vaknade tills solen gick ner vid niotiden. Men receptet för att alla skulle trivas, ha kul och ändå jobba verkar ha varit pauserna med dopp i bäcken eller i sjön några minuter bort och de gemensamma måltiderna som alltid hanns med och att ingen stress rådde utan bara en enorm skaparglädje.

Det var som att alla hittade sin plats i skapandeprocessen och verkligen njöt av att få göra det så fint och bra som möjligt. Ingen gick runt och bossade utan alla var fria att skapa men själva grovplaneringen hade en grupp på cirka tio personer utkristalliserat en kväll i vintras över några glas vin. -Det finns en grund på hur festivalområdet ska se ut men sen får folk tex. klippa buskarnas blad i hjärtformer om de vill, säger Daniel Eliasson som varit med alla år och som tagit ledigt från sitt jobb som projektledare på en eventbyrå för att få vara med på den, som han själv säger, sköna tiden innan då alla hjälps åt och umgås med sina kompisar från förr. En annan av grundarna, Tor Palm, som vanligtvis jobbar som formgivare, tycker det känns kul att festivalen har växt och blivit större men han tycker ändå det är viktigt att hålla på grundprinciperna som var att visa att det går att skapa något utan att lägga ut massa pengar. – Det här är ett bra tillfälle att få skapa fritt och göra saker bara för att man vill men som ändå blir en upplevelse för andra utan att den behöver kosta flera miljoner, säger han och tillar sedan. – Det är som när man var liten och tillsammans byggde en koja. Något som förstagångsbesökaren Rasmus Blomkvist, som jobbat i några dagar på festivalen med bland annat mossbollslyktor att hänga i träden, verkligen håller med om. – Det är verkligen kul här och en riktigt härlig stämning, man jobbar hårt och sen blir det ett dopp i bäcken och jam runt elden på kvällen, det är nice!

Bildspel 2 förberedelser inför Sjönevadsfestivalen

Stor gemenskap innan och total tillfredsställelse när målet är nått

Jessica Johansson, har varit med och arrangerat i alla år och i år då de hade bestämt sig för att de skulle servera mer mat och fika än förut så har hon och några till, med glittrande ögon och leenden på läpparna, gjort bland annat tusen chokladbollar, falafflar och eget jordnötssmör och hummus. Hon tycker att tiden innan festivalen med alla förberedelser och sedan själva festivalen är lika kul men på olika sätt.

– Jag gillar tiden med förberedelserna med stor gemenskap då alla hjälps åt, det betyder något stort för mig. Det är så fint att få skapa med folk med olika kvaliteter och så är det spännande att få träffa folk som man kanske inte skulle ha träffat annars. Och under själva festivaldagarna känner jag en stor tillfredsställelse då allt fungerar och alla trivs och har det bra. Det är skönt att ha satt upp ett mål och sen genomföra det. I livet annars har man ofta mål som är flera år bort som inte är lika konkret genomförbara på kort sikt, som den här festivalen är, och därför känns det väldigt tillfredsställande och kul när den blir av, säger hon.

Och sen….

När jag ringer upp Tor Palm efter festivalen och frågar hur det blev så tycker han att det blev jättebra, och folk hade superkul men själv är han lite självkritisk och tycker att de inte riktigt hann få upp alla detaljer som de ville och att det blev lite mycket elektroniskt på kvällen. – Men nästa år blir det nog festival igen om alla är taggade, vilket jag tror! Hälsar Tor Palm.

Författare: Sofia Larsson

Foto: Sofia Larsson


Comments

 • Fan va fint Sofia! Tack! Hoppas urkult sög så du kommer på sjönevad nästa år istället!:)

  fet kram!

  kristoffer 28/09/2011 17:21
 • Man längtar ju inte mindre efter att ha läst denna “poesi”=)

  Elisabeth 28/09/2011 17:47
 • Bilder och musik gjorde ju inte längtan mindre

  Elisabeth 28/09/2011 17:48
 • Tack för alla fina kommentarer=)

  Gun: Ja den bilden säger mer än tusen ord..
  Kristoffer: Urkult var fantastiskt men jag kanske kommer till er nästa år, vi får se=)
  Elisabeth- det är bara att åka dit nästa år=)

  Sofia Larsson, Takeventure 04/10/2011 13:44
 • -->
  Menu Title