background img
Boxen Banner
banner

Simma med delfiner

Zoomarine header 2 1011

Snabba  fakta:

Aktivitet: Simma med delfiner

Plats: Guia, Algarve

Land: Portugal

Anläggning: Zoomarine

Webbadress: www.zoomarine.pt

Så här gjorde vi:
Vi flög till Faro som är den centrala orten på Algarvekusten där den Internationella flygplatsen ligger. Där hyrde vi bil och körde sedan till Guia där Zoomarine finns och som ligger cirak 40 minuters bilkörning från Faro.

Tips:
Om ni väljer att köra bil till Zoomarine är det bra att komma tidigt på morgonen eftersom parkeringsplatsen är välbesökt. Det kan också vara bra att göra en bokning i förväg av delfinattraktionen eftersom den är mycket populär. Bokningen kan göras på plats men också via email eller telefon.

Betyg:
TakeVenture ger,
Delfinattraktionen: 3 Solar
Helhetsupplevelse för familjen: 4 Solar

_____________________________________________________________________________

Simma med delfiner.

Länge har jag haft drömmen om att få simma med delfiner. Nu skulle det bli verklighet. Jag bestämde mig för att åka till Algarve och närmare bestämt Zoomarine som ligger i Guia på Algarvekusten i Portugal.

Film: Zoomarine delfinarium. Simma med delfiner

Zoomarine är ett dilfinarium med flera olika attraktioner, förutom delfinattraktionen finns karuseller, simbassänger akvarium restauranger live-shower med dresserade sjölejon och flera andra aktiviteter.

För familjen är det ett trevligt besök där alla kan få flera roliga upplevelser, allt från att simma med delfiner till att gå på bio eller varför inte bara ta det lugnt och sola med en glass i handen.

Att simma med delfiner kan upplevas som exotiskt när man kommer från Sverige där vi inte har dem i vår naturliga miljö. Därför kände jag stor spännig över att få simma med dem under kontrollerade former.

Det hela börjar med att man skriver in sig så att personalen kan dela in besökarna i grupper så att föräldrar med barn få vara tillsammans. När detta är avklarat är det dags att gå till den byggnad där delfinerna finns. Men innan vi fick lov att träffa dem inleds det hela med en ca. 30 minuter lång informations stund. Personalen ger informationen på både portugisiska och engelska vilket gör att det kan vara bra om någon vuxen kan översätta till de barn som inte talar dessa språk.

Sedan är dags att gå till den del av anläggningen där bassängerna med delfiner finns. Det är i detta tillfälle jag börjar känna att drömmen faktiskt skulle gå i uppfyllelse. Länge hade jag drömt om att få simma med delfiner för att med egna ögon få uppleva dessa vackra djur.

Vi var två grupper som fick gå till var sin pool för att det skulle bli mer hanterbart och lättare för oss att få komma nära delfinerna. Vi blev uppmanade att inte röra oss för mycket och att inte plaska i vattnet eftersom det kunde störa delfinerna.

Där efter fick vi ställa oss i en öppen halvcirkel för att alla skulle kunna se och klappa djuret.  Det var soligt och varmt och vattentemperaturen behaglig, allt var perfekt och nu kom delfinen fram till oss. Vilken känsla. Eftersom det är ett djur som är relativt stort är det med en viss spänning man står där och låter djuret komma nära en.

Men ganska snabbt blev jag bekväm med närheten till djuret och kände att det var ungefär som jag hade förväntat mig. Om jag skulle drista mig till en jämförelse med något annat djur jag mött skulle det vara en intelligent hund.

Vetenskapliga jämförelser får göras av de som har den kunskapen men för min del upplevde jag att djuret var energifyllt, alert och busigt. Ungefär som en vaken och intelligent hund.

Tränaren som ledde gruppen växlade mellan att tala portugisiska och engelska och gav oss en lekton om delfinens anatomi. Sedan var det dags att få simma med delfinen. Först ut var barnen som var alldeles uppfyllda av situationen.

Vi fick simma bredvid djuret, sträcka ut en hand så att delfinen kunde snurra runt med oss. Något av de minsta barnen fick åka på delfinens mage medan den simmade på rygg.

Det jag upplevde som otroligt häftigt var när jag fick lägga mig på mage med en surfplatta under mig och sträcka upp benen bakom mig så att två delfiner kunde simma upp med deras nosar mot mina fötter och skjuta mig framför sig.

Vilken fart det blev, och vilken kraft det var som de sköt mig fram genom vattnet. Den känslan och delfinens alerta intelligens är det jag upplevde som starkast.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det var en fin och stor upplevelse att få simma med delfiner och att jag gärna skulle göra det igen.

Bildspel: Zoomarine

Författare: Fredrik Lindgren

Foto: Fredrik Lindgren


Menu Title