background img
Boxen Banner
banner

Rookie Westin – en erfaren Världsmästare

TakeVenture Rooki Westin 780

Flerfaldig VM, EM och SM-medaljör.

Rookie Westin är delägare tillsammans med Rickard Jezek och Victor Paju som driver träningscentret Boxen i Umeå.  Rookie är flerfaldig VM, EM och SM-medaljör i sporten Atletic Fitness. För 20 år sedan drabbades Rookie av en knäskada som fotbollsspelare och började rehabiliteringsträna sitt ömma knä. För att inte överträna sitt knä började han med styrkeövningar för överkroppen. Han gjorde ett flertal försök att komma tillbaka till fotbollen men efter upprepade skador i knät behövde Rookie nya utmaningar. Eftersom han redan hade visat framsteg med styrkeövningar ledde det honom vidare till intresset för Fitness. Rookie debuterade i sin första Atletic Fitnesstävling 1996 och har sedan dess tävlat varje år. Han kan numera stoltsera med ett VM-Guld, ett VM-Silver, ett EM-Silver, ett EM-Brons, ett SM-Guld, fem SM-Silver och sju SM-Brons.

TakeVenture Rookie at Atletic Fitness

Funktionell träning.

Jag frågade honom om vilken skillnad det är på Fitness och Bodybuilding. Rookie förklarar att i Bodybuilding finns det till att börja med inga styrke- eller konditionsgrenar. Där är det fokus på storlek, symmetri och hårdhet i kroppen. I Atletic Fitness är det funktionell kropp som är fokus. Tävlingen innehåller styrka, kondition och symmetri där man inte får vara för stor.

TakeVenture Rookie Chins Dipspsd copy

Styrkemomenten är Chins och Dips där man ska klarar av så många som möjligt på en viss tid och konditionsmomenten kan variera mellan rodd i en kilometer eller hinderbana så snabbt som möjligt. Hinderbanan kan liknas med det vi sett i TV-programmet Gladiatorerna och är enligt Rookie det roligaste momentet.

TakeVenture Rookie Westin hinderbanapsd

 

Kan vem som helst träna Fitness.

På frågan om man som medelgod motionär kan börja med Fitness svarar Rookie att det är en riktigt bra sport för de som vill få en allsidigt tränad kropp. Träningen går ut på att förstärka de områden man är mindre tränad i samt att träna upp konditionen.

Vanligt misstag i början

Ett vanligt misstag många gör i början är att de både vill bli smal och få en definierad kropp samtidigt och att man börjar för hårt. Många börjar träna 5 dagar i veckan där de blandar både kondition och styrketräning. Förvisso är det bra men det kan bli för ansträngde inledningsvis. Rookie menar att det gott och väl räcker med två helkroppsprogram per vecka i början. Därefter kan man öka sin träning. En annan sak man kan tänka på är att fokusera på en del i taget. Det vill säga att man fokuserar på att träna upp styrkan under en period och man därefter ställer om träning till mer av konditionsträning. På så sätt är det lättare att få ballans i sin träning.

Motivation att hålla igång

Jag frågade Rookie om råd för hur man behåller sin motivation att fortsätta träna efter att man kommit igång. – om man är tävlingsmänniska som jag då är det lätt att sätta upp egna små mål där man försöker förbättra sig från gång till gång. Han tipsar också om att det kan hjälpa till att ha en träningskompis som är på ungefär samma nivå som en själv. Då är det lättare att hålla igång eftersom man är två som tränar för samma mål.

Uppehåll under semestern

Hur långt upphåll kan man ha utan att tappa det man byggt upp frågade jag Rookie. Han menade att det går bra att endast träna en gång per vecka under en semester till exempel. Då behåller man det mesta man tränat upp. Viss tillbakagång får man räkna med men inget som inte kommer tillbaka rätt snabbt när man kommer igång igen. Men han påpekade samtidigt att många gör uppehåll över en hel sommar utan någon som helt träning och då kan det vara lite jobbigare att fortsätta där man slutade.

Funktionell träning för hela kroppen

Funktionell träning är vad Rookie sysslar med på sitt träningscenter Boxen i Umeå. I nästa artikel ska vi få en inblick i vad det är och vem det passar för att träna enligt denna modell. Nästa artikel kommer ut den 23 december.

Länk till Boxen i Umeå: BoxenUmeå

Text Fredrik Lindgren

TakeVenture Rookie Westin VM


Menu Title