background img
Boxen Banner
banner

Pilgrimsvandring i Spanien

Pilgrimsvandringen Header 867

Snabba fakta:

Aktivitet: Pilgrimsvandring i Spanien

Plats: vägen genom Galicien till katedralen i Santiago de Compostela

Land: Spanien

Vi var ett antal personer i olika åldrar från Umeå som vandrade en del av den 80 mil långa leden. Efter det jag hade bestämt mig för att delta i vandringen började jag förbereda mig för strapatser så att ingen i sällskapet skulle behöva vänta på mig. Det visade sig senare att var och en var sin egen mästare.

Bildspel: Fotografier från Pilgrimsvandringen

Mina förberedelser blev att några månader före vandringen, gick jag 1 mil 3ggr i veckan och sista månaden med en 7 kg.tung ryggsäck. Jag tränade också gångteknik uppför och utför backar, min son Fredrik (som är bergsklättrare) hjälpte mig med tekniken. ( det visade sig under vandringen i branta höjder att det var en stor tillgång).

Fredrik hjälpte mig också att testa ut en ryggsäck som passade min rygg, rätt storlek på vandringskorna. ( jag fick inte några skavsår) Ryggsäcken av märke OSPREY från Utebutiken i Umeå, jag älskar verkligen den ryggsäcken likaså mina skor av märke The North Face, goretexsko från Intersport i Umeå . Vandringsbyxorna köpte jag på Stadium i Umeå. I övrigt minimalt med kläder jag fick ju tänka på vikten eftersom allt måste bäras på ryggen.

Historik

Målet för pilgrimsvandringen i Spanien är staden Santiago de Compostela och katedralen där relikerna av Sankt Jakob d.ä.finns. Jakob d.ä.var den av Jesu lärjungar som fick till uppgift att sprida Jesu lära på den Iberiska halvön. Han dog martyrdöden år -44. Kroppen seglades till Galicien och begravdes sedermera i Santiago. Platsen kallas compostela och från 900 – talet   har pilgrimer vandrat till Santiago de Compostela från olika leder i Spanien.

Genomförande

Vi började vandringen i Villafranca Del Bierzo som ligger 20 mil från Santiago de Compostela. Först behövde vi skaffa oss ett pilgrimspass – La Credencial – som gav oss tillträde till alla härbärgen. Vid varje härbärge fick vi en stämpel som visade att vi kunde få ett diplom när vi väl var framme.

Gula pilar- flechas amorillos-  utmärkte leden och det gällde att vara uppmärksam på dessa så man inte missade någon avfart.

Vi gick ungefär 2 mil om dagen och i tio dagar. Vissa dagar var mer krävande med stora höjdskillnader på ex 600 m öh – 1200 m öh. Leden var ibland brant och med steniga stigar.

Vi vandrade genom bergsbyar såg de dimhöljda bergen ett fantastiskt landskap med storslagen natur där bergen sträcker sig så långt man kan se, nerför smala stigar in under lummig grönska och de mäktiga eukalyptusträden som sträckte sig stolta mot himlen. Vi passerade vingårdar och plockade björnbär efter vägen. Mötet med vandrande pilgrimer från jordens alla hörn var en stor upplevelse. Glada tillrop som Bon Camino hördes från alla och vissa av dessa människor mötte man kanske senare på något härbärge.

Vi bodde på komunala pilgrimshärbärgen, det fungerade som vandrarhem. Folk sov i samma rum i över och underbädd. På härbärget fick man skriva in sig och få en stämpel i passet vi  blev tilldelade en bädd och underlakan/örngott av papper. Bädden blev för en natt ens eget ”lilla bo”. Kvällens måltid åt vi på någon restaurang som hade pilgrimsmeny, en tre rättersmiddag för 8 euro. Ofta senare på kvällen gick vi till någon kyrka  lyssnade på mässan och fick pilgrimarnas välsignelse inför morgondagens vandring.

Varje morgon vandrade vi i det orangefärgade gryningsljuset. Luften var hög och frisk , när dimman lättade såg vi bergstoppar och dimma under oss, bergen syntes som mörka siluetter mot himlen.

Att sedan efter tio dagars vandring efter leden Camino France´s få möta staden och målet Santiago de Compostela var helt MAGISKT.

Vi hade klarat av att tänja gränser och att prova på något strapatsrikt och komtemplativt för oss stressade nutidsmänniskor.

Spännande möten med andra människor med samma mål, få goda råd på olika språk, beundra naturen tillsammans och ta foton.

Målet var inte bara staden utan också att få ett sigill på  pilgrimscertifikatet ( Compostela ) hos Pilgrimskontoret. För att få det måsta man ha vandrat i tio mil och fått en  stämpel på varje härbärge.

Efter det kunde vi avsluta vandringen med en  mässa  i katedralen i Santiago de Compostela.

Tiden efter hemkomsten har gett en yttre och inre styrka och en längtan efter att göra nya äventyr.

För ytterligare information och råd är jag glad att senare kunna förmedla.

Ex; min packningslista, inköp av andra kläder, vad jag skulle ha tränat mera på  etc.

Litteratur; A Pilgrims Guide to Camino de Santiago av John Brierley där vägbeskrivning, kartor och rekommenderade härbärgen finns.

Författare: Gun Lindgren

Foto: Gun Lindgren


Comments

  • Tack så mycket Cathrine, ja det var verkligen en fantastisk resa tillsammans med härliga människor.

    Fredrik Lindgren 30/04/2011 01:48
  • Minnena bara strömmar när jag ser de fina bilderna och läser om strapatserna. Onekligen uppstår en önskan om att försöka igen.

    Barbro Kjellberg 24/09/2011 15:37
  • -->
    Menu Title