background img
Boxen Banner
banner

Paolo Roberto – Mästaren som vet hur man vinner Davids strid mot Goliat.

TakeVenture Paolo Roberto250

En intervju med Paolo Roberto.

Undertecknad hade förmånen att bli inbjuden till Z-profil i Umeå där Paolo Roberto höll ett bejublat seminarium om hans liv där han berättade om, med- och motgångar och hur man reser sig efter förlust, sorg och smärta.

Numer är Paolo Roberto känd från TV i olika sammanhang och med en tidigare karriär som proffsboxare. Men det få vet är att han faktiskt inte började sin idrottskarriär som boxare. Paolo hade redan innan boxningskarriären vunnit mästerskap och flera titlar i Taekwondo. Anledningen till att det blev boxning var att han fick en utmaning om en match från en Kickboxare som Paolo antog. Paolo vann matchen och boxningskarriären var i gång. Tiden som proffsboxare var allt annat än en dans på rosor. Hårt slit, blod svett och sträng disciplin tog honom runt jordklotet där han fick gå ett flertal tittelmatcher som han också vann.

TakeVenture Fredrik Lindgren Paolo Roberto

Jag frågad Paolo om hur han tacklat med- och motgångar, hur man reser sig efter att man fallit eller förlorat. Paolo svarade snabbt och rakt med bestämd blick, -disciplin. Paolo menar att det inte går att vänta på motivation till att göra något. De som väntar på motivation kommer sällan till skott. Det bästa man gör är att underkasta sig hård träning och sträng disciplin. Då lyckas man till slut.

Paolo har sedan länge lagt boxningskarriären bakom sig och satsar nu på en karriär som företagare. I dagsläget driver Paolo sju företag, skriver böcker och jobbar med TV. Minst sagt kan man säga att han har många järn i elden. Jag frågade honom om vilka likheter han såg mellan livet som idrottare och företagare. Återigen kom svaret snabbt och bestämt, -disciplin. I stort sett menade han att det är samma sak i den meningen att man har ett rekord att slå eller en motståndare att besegra.

David och Goliat.

Som företagare har man konkurrens från andra större företag som redan är etablerade på marknaden. Om man ser dessa som oövervinneliga kommer man aldrig att lyckas som företagare. Det gäller att hitta sin vinkel på det hela. Här nämner Paolo kampen mellan David och Goliat som en metafor för hur man vinner mot en till synes övermäktig motståndare.

Stora etablerade företag har ofta svårt att se den potentiella konkurrens som finns hos mindre företag och det är just det man måste förstå när man är “liten” eller ny på en marknad. Det finns alltid en väg och det gäller att våga ta den vägen och tro på sig själv. Tänk annorlunda och våga testa ovanliga koncept. Återigen är det hårt jobb och sträng disciplin som leder till att man lyckas.

Paolo har redan bevisat att det går att ta marknadsandelar på en etablerad marknad. Han har med sitt eget pastamärke tagit 15% av den svenska pastamarknaden och han jobbar hårt med att öka marknadsandelen för den olivolja som hans familj i generationer producerat. Paolo menar att deras olja håller världsklass. Han förklarar för mig hur man kan mäta olivoljans kvalitet och att en olja som håller 0,8 i surhetsgrad räknas som extra virgin. Om oljan ligger kring 0,5 räknas den som riktigt bra. Paolos olivolja ligger på 0,2 i surhetsgrad vilket är världsklass enligt honom.

TakeVenture Paolo Roberto

Paolo berättar att han under det kommande året planerar att komma ut med tre nya boktitlar. Just nu lanserar han sin bok om träning, Paolos träningsbibel. Boken riktar sig till alla som vill komma igång med sin träning eller som vill utveckla den nivå man redan har. Det man kan säga är att återigen är ledordet disciplin. Boken innehåller flertalet träningsövningar för de som vill mer än att mysträna. Det märks att Paolo Roberto kommer från en lång tradition med allsidig träning, disciplin och stark vilja.

Länk: Paolos Pasta: www.paolos.se
Länk: Paolos köksserie: www.lezie.se
Länk: Z-profil i Umeå: www.zprofil.se

Text: Fredrik Lindgren
Foto: Fredrik Solbakken, Fredrik Lindgren


Menu Title