background img
Boxen Banner
banner

Magnet x-ray – Magnetröntgen avslöjar nya forskningsresultat av beröringsmassage

Massage30 868

Mina förväntningar är stora då jag går in i ett av Umeå Universitets byggnader som kallas för Vårdvetarhuset. Mina förväntningar är höga på grund av att det bara är ett fåtal personer i världen som har forskat om just beröringsmassagens verkan på oss människor. En kvinna dyker upp med lätta steg och presenterar sig som Lenita Lindgren. Tillsammans letar vi upp ett grupprum, vilket inte var det lättaste då grupprummen är hårdvaluta på denna skola. Väl inne i rummet slår vi oss ner på varsin stol och börjar prata om det intressanta jag kom hit för.

Vad är beröringsmassage? Lenita förklarar att beröringsmassage är detsamma som taktil massage, en mjukare form av massage som är ganska ytlig som strykningar på huden. Hon förklarar vidare att ett av våra första sinnen som utvecklas är känseln och att utan beröring från tidig ålder utvecklas vi inte som vi ska. Så beröring är grundläggande för alla människor för att må bra och för att kunna utvecklas. Det låter rätt logiskt tänker jag och färdas snabbt tillbaka till barndomen där jag ser hur jag sitter i mammas knä omfamnad i hennes stora famn, för att ett ögonblick senare fråga hur Lenita kom på att forska om just beröringsmassage? Hon lyser upp och berättar om en gång då hon fick taktil massage i 1,5 timme och att hon tyckte det var så skönt att hon inte ens skulle ha brytt sig om någon sprang in i rummet och skrek att det brann, hon var så uppfylld av lugnet självt. Efteråt började hon se efter om det fanns någon förklaring till denna upplevelse rent vetenskapligt men hittade bara max en sida om just beröringens påverkan på oss människor. Då bestämde hon sig för att ta reda på vad som egentligen sker i vår kropp när vi får beröring. Att det måste gå att mäta på något sätt, vilken fysiologisk och emotionell respons man kan få.

Hon berättar att de började forska på intensivvårdsavdelningens patienter, genom att ge dem hand och fot massage för att se om det kunde ge någon lugnande effekt. Mycket riktigt, de allra flesta visade på en positiv respons, deras puls och blodtryck gick ner.

Utifrån dessa resultat fortsatte hon och tog forskningen steget längre.  Hon fortsatte att undersöka genom ett test som utfördes i en funktionell magnetröntgen för att visa vad som händer i vår hjärna när vi får beröring. Undersökningen gick ut på att under tiden en person låg i magnetröntgen och dess huvud scannades av fick den personen fyra olika sorters beröring på underarmen. En beröring med handske och en beröring utan handske, en gång då handen bara stod still och en gång då handen ströks på armen. Resultatet blev enligt Lenita väldigt positiva. Den beröringen som visade bäst svar var den mänskliga beröringen utan handske i rörelse. Jag frågade vart i hjärnan man kunde se aktiviteten och fick som svar att det kommer vi kunna läsa när Lenitas vetenskapliga artikel har publicerats i en vetenskaplig tidsskrift och då skriver vi om det på sajten. Innan dess får vi hålla till godo och invänta exakt var i hjärnan beröringen visade sig, spännande tycker jag!

Jag börjar tänka på vad jag kom hit med för tankar i bagaget, att vissa älskar att få massage och andra tycker

det bara är obehagligt. Hur kan det vara så olika för olika individer? Lenita förklarar att bli berörd uppfattas i så många plan, det är där den kognitiva perceptionen bland annat dyker upp. Hon förklarar att för en del är beröring något njutbart medan för någon annan kan det vara obehagligt då de kanske har blivit utsatta för frihetsberövning någon gång under sitt liv.

Vad kommer den här forskningen om magnet x-ray innebära för samhället i stort? Lenita berättar att eftersom vårt samhälle vilar på en vetenskaplig grund kommer den här forskningen ge ett mer vetenskapligt synsätt på massagens påverkan på oss. I och med hennes forskning kommer samhället få veta att med beröring händer det massa saker inom oss, på det fysiologiska, emotionella och kognitiva perceptionella planet. Genom att samhället får en djupare insyn i ämnet kommer förhoppningsvis värdet av beröring/massage att öka och de skeptiker som finns minska.

Efter 40 minuter känner jag mig laddad inombords, jag hade förväntningar innan intervjun men nu efteråt känns det mer som att jag blivit upplyst. Mänskligheten har använt massage i över 4000 år och först nu har vi i vår vetenskapliga värld fått forskningsresultat som visar på att beröringsmassage påverkar oss positivt.

Författare: Annie Boman

Fotograf: Helena Johansson


Comments

-->
Menu Title