background img
Boxen Banner
banner

Laubergrat – ett härligt offpiståk

Lasse Header

Snabba fakta:

Aktivitet: Offpiståkning

Åk: Laubergrat

Plats: Engelberg

Land: Schweiz

Närmaste flygplats: Zürich

Laubergrat är ett härligt offpiståk i Engelberg med sina 1200 meters fallhöjd. Ett obrutet snöfält med jämn lutning gör åket till en härlig upplevelse.

Engelberg Laubergrat from TakeVenture.se on Vimeo.

Laubergrat är en av de klassiska offpiståken i Engelberg. Vet man vad man letar efter syns snöfältet tydligt nedifrån byn. Ett enda långt snöfält helt utan avbrott och visst blir man inspirerad att ta sig upp i skidsystemet och ge sig i kast med det inbjudande snöfältet.

Att ta sig till Laubergrat är relativt lätt om man har lite känsla för bergskammar och snöfält. Först tar man en serie av kabinliftar och en stollift för att komma till den plats där man börjar leta sig till snöfältet.

Engleberg Lasse2
Bild: Lasse Roth

Laubergrat ligger lite avsides från skidsystemet vilket betyder att man måste traversera in till en bergskam som man passerar vid en given passage. Efter denna passage är det uppenbart vart själva åket går. Ett långt ihållande snöfält utan avbrott ända ned till botten av Laubergrat.

Åket avslutas strax ovanför ett litet skidsystem som är mycket flackt och mest anpassat för nybörjare. Det gör att det finns en preparerad transportsträcka fram till en restaurang där man med fördel tar en lunch eller fika i solen om dagen tillåter. Det är också den plats varifrån man tar en liten minibuss tillbaka till kabinliften. Men det går även att staka sig fram längs vägen och promenera den sista biten fram till liften. Men visst är det bekvämt att ta den korta bussfärden för endast 2 CHF (Schweizerfranc) .

Engleberg Lasse
Bild: Lasse Roth

Själva åket kallas allmänt för ”laube” och är en av de klassiska offpiståken i Engelberg. Men eftersom snöfältet ligger lite avsides och kräver att man traverserar in till det, samt att man måste ta en buss tillbaka till liften gör att antalet åkare inte blir så många.

Visst blir även detta åk uppkört tillslut men det tar en hel dag innan det känns som att det skulle vara ett problem. Det finns tillräckligt med ytor för att många åkare ska hitta sina egna spår. När vi var där åkte vi mest i våra egna spår.

Engleberg Mark2 (1)
Bild: Lasse Roth

Åket är okomplicerat och bjuder inte på några överraskningar. Behållningen är det långa ihållande snöfältet med utsikt över alperna och Engelberg nedanför. Det är lätt att förstå varför Laubergrat blivit en sådan klassiker.

Följ med oss i nästa artikel och se filmen där vi åker den brantaste delen av Laubergrat. Detta åk går längs klippväggen och är spektakulärt och häftigt. Artikeln publiceras 12-03-2012.

Text/Foto/Film: Fredrik Lindgren


Menu Title