background img
Boxen Banner
banner

Liftade sig fram i världen

Lifta Header

Aktivitet: Lifta

Länder: Argentina, Spanien, Chile, Sverige, Norge

Laytons ”att ha med lista”:
- vägkarta
– tält
– sovsäck
– mat (torr och vatten)
– Space blanket/emergency survival bag (för att hålla sig varm)
– ficklampa
– tändare, vattentäta tändstickor
– liggunderlag
– stormkök
– kläder som passar klimatet

Layton Hebert från USA började lifta pga att han och reskompisen Elvira ville resa så mycket det bara gick men inte hade så mycket pengar. Så de tog alla pengar de hade och köpte tält, sovsäckar och trangiakök och började lifta i Argentina. Då började Layton inse att det finns så många andra fördelar med att resa på detta sätt. – Det är miljövänligt att samåka, eftersom man själv inte brukar något bränsle, man bara får åka med andra som skulle ha brukat det bränslet i alla fall oavsett om jag åkte med dem eller inte, säger Layton. Sen är det friheten, berättar han. – Jag får världens adrenalinkick och frihetskänsla när jag står vid vägen eftersom det inte går att planera vad som ska hända, säger han.

Bild: När Elvira Lander (bilden) och Layton liftar i södra Argentina. Layton tycker att det var bäst i Argentina. – Det finns duschar på bensinstationerna, vi fick lift snabbt, folk är vänliga och vill plocka upp liftare, det är billigt och vi blev bjudna hem till många olika personer, säger Layton.

Bild: Layton Hebert på väg att lifta söderut från Barcelona.

Go with the flow

Layton är bara 20 år och har livslustlysande ögon men när jag pratar med honom så känns han trots sina unga år väldigt klok och insiktsfull när han berättar att lärdomar som att vara fri från överdriven planering, omfamna nuet och att acceptera och göra det bästa av varje situation är saker som han lärt sig, mycket genom att lifta. Jag vet aldrig om jag kommer nå B-punkten eller inte inom en viss tid och det gör det mer spännande eftersom jag inte kan planera så mycket utan får ta det som det kommer, det känns mer naturligt.

Naturligt, på vilket sätt, undrar jag? - En ovisshet finns alltid där när man reser, men de flesta har illusionen av kontroll i sina liv och förnekar att vad som helst kan hända när som helst men jag gillar att omfamna den känslan, säger han och fortsätter med en liknelse. – Det finns många som anser att det farligt att lifta, men allt det de gör i sina vardagliga liv är också farligt, du kan stöta på en mördare på kontoret, det kan ske en jordbävning under ditt hus medan du sover på natten och du har ingen kontroll över det, så folk som låtsas att de har den kontrollen fantiserar ihop den bara för att känna sig trygga. Men jag känner mig tryggare med verkligheten, att det inte finns någon säkerhet, man kan inte ha kontroll över det som händer i ens liv, man måste bara go with the flow, säger han.

”Det är alltid roligt, det är alltid ett äventyr, så jag är aldrig besviken” – Layton Hebert

Bild: Iguazú på gränsen mellan Argentina och Brasilien.

Vara förberedd

Med det sagt så poängterar Layton att han ändå alltid är förberedd när han ska ut på vägarna. Han har alltid med sig en vägkarta, tält, stormkök, mat och första hjälpen kit och han har läst kurser i Wilderness emergency medicine. – Det tycker jag är viktigt, att man ska veta vad man behöver för att överleva en kall natt mitt i ingenstans, man ska inte vara dum utan man ska kunna följa flödet samtidigt som man är förberedd för svåra situationer också, säger Layton.

Bild: Layton och Elvira fick ofta lift av jättetrevliga lastbilschaufförer. En gång ca 200 mil i sträck från södra Argentina till nästan Buenos Aires. – Den gången var lastbilen tom, så när han skulle sova så fick vi montera tältet i lastbilsutrymmet, säger Layton.

Gemenskap med nya människor

En annan sak som Layton tycker är mycket positivt med att lifta är mötena med nya människor. – Jag träffar massor utav folk som jag aldrig hade träffat annars, som jag inte har något gemensamt med, men just då när jag står där vid vägen och liftar så stannar dem och då plötsligt har vi något gemensamt, säger han.

Vilka är det som stannar då? – Det är så himla blandat, det finns inga stereotyper. Tex så är det vanligt med fördomen att kvinnor inte tar upp liftare för att de är rädda för att bli misshandlade eller våldtagna men sist jag liftade var det mest kvinnor som plockade upp mig, säger Layton och fortsätter. – Det är viktigt att välkomna alla som stannar. Att välkomna idén att man kan åka med vem som helst, det spelar ingen roll vem som stannar, en rik affärsman som kör Mercedes eller ett skolfordon full med romer, det spelar ingen roll, säger han.

Hur brukar det gå då? – Det brukar gå hur bra som helst, det brukar gå mycket bättre än man ens hade kunnat tänka sig, det låter inte sannolikt men det är faktiskt så. Tex den sista familjen, som jag liftade med i Sverige, fick jag följa med hem och grilla och dricka Corona med på deras balkong och sen fick jag sova där och dagen efter så fick jag god frukost och sen körde de mig till busstationen och där insisterade de på att betala min biljett till Umeå åt mig, även fast jag hade egna pengar, för de ville inte att jag skulle lifta mer, de var oroliga för mig, berättar han.

Men varför var de oroliga, har du träffat några otrevliga eller råkat ut för något? – Nej jag har aldrig råkat ut för något. Jag har aldrig hört någon som råkat ut för något heller. Jag har bara tackat nej en gång och det var i Sverige för typ en månad sen. Då kom det en snubbe som körde rätt oförsiktigt och när han stannade så såg jag att han drack öl medan han körde, men det är första och enda gången som jag tackat nej. Generellt kan man säga att alla som plockat upp mig, trots att de är olika, har gemensamt att de varit snälla, öppna, trevliga och velat göra goda gärningar. De är bra människor helt enkelt. Det är det som är så coolt. Att de som är dåliga människor, de bara kör förbi, de stannar inte. Så man träffar bara trevliga människor, säger han.

Att le är viktigast

Hur lång tid brukar det ta då innan någon plockar upp dig? – Det varierar men jag har aldrig väntat mer än två timmar och ibland tar det bara trettio sekunder.

Hur gör du då? - Jag har två tekniker. Antingen så åker jag till bensinstationen som ligger i stans utkant på vägen som går dit jag vill, för det är inte smart att börja mitt i stan. Så har jag gjort en skylt där det står vart jag ska och så går jag runt och pratar med folk och säger att jag håller på att lifta, säger vart jag ska och sen frågar jag vart de ska. Och det viktigaste då är att le, vara artig och tydlig, säger Layton. Den andra tekniken han använder är den gamla godingen ”tummen upp” vid vägkanten. – Då är det gynnsamt att ha en stor skylt men det viktigaste är att man står på ett ställe där bilarna kan stanna en stund, där det är tryggt att stå och bilisterna har gott om tid att ta beslut på om de vill ta upp en liftare eller inte. Så att det är säkert både för dig och bilisterna. Bra platser är parkeringsplatser, rastplatser, p-fickor och gärna på en raksträcka, säger Layton och poängterar igen att le är viktigt. – Le så mycket det bara går. Det är det viktigaste även om man efter några timmar blir trött i ansiktet. Men man blir glad av att le så mycket också, så det är roligt, säger Layton och skrattar.

Hur brukar folk reagera när du frågar då? – Folk reagerar olika, de flesta ler, ibland ser de förvånade ut, skrattar, blir peppade, eller fundersamma. Man får alltid olika reaktioner men oftast blir de förvånade och reserverade eftersom det inte är så vanligt med liftare nu för tiden. Men de allra flesta jag liftat med har själv liftat eller så har de en nära familjemedlem som brukar lifta. Jag brukar alltid fråga varför de plockade upp mig och de flesta säger att det var för att jag ser trevlig ut. Så att le tror jag är grunden.

Bild: Gratis liftning med flyg från Buenos Aires till Santa Fé.

Fördelarna överväger nackdelarna

Nu låter det bara enkelt- är det inget som är svårt, jobbigt osv? - Om man inte har tält med sig så kan det bli jobbigt när man hamnar mitt i ingenstans och ofta måste man gå väldigt mycket mellan centrum och bensinstationer och man måste ha mat med sig, vilket många tycker är jobbigt att bära med sig, men fördelarna överväger helt klart nackdelarna, säger han.

Apropå mat, vad brukar du ha med dig? – Bröd, jordnötssmör och sylt funkar alltid. Annars är det bra med pasta eller ris som är lätta att bära med sig eftersom de är torra. Och om man äter kött så kan det vara bra med salami typ. För det behöver man inte laga utan man kan bara skära upp bitar och äta på bröd och det innehåller också mycket energi och näring. Men vatten då? – Om jag är i ett land där det inte är säkert att dricka kranvattnet eller där man behöver ta vattnet från en brunn så har jag med vattenfilter och kristallfomen av jod som dödar bakterier osv och gör vattnet säkert att dricka.

Nice att du har svaren på alla problem men vad är det tråkigaste med att lifta tycker du? - Inget har varit tråkigt, man måste lära sig att uppskatta allt, man kan hamna på ett ganska vanligt ställe men om man kommer dit av en slump så kan det vara väldigt spännande ändå och jag tror att det handlar lite mindre om stället och mer om folket som man lär känna när man liftar, jag uppmärksammar inte platsen så mycket utan lägger mest märke till människorna där, säger Layton.

Vart var det lättast då? – I Sverige eftersom det fanns en stor liftkultur där på 70-talet så hör jag ofta av gubbar över femtio att de liftade när de var i min ålder, vilket gör det mycket lättare, säger Layton.

 

Och svårast? – I Argentina då vi hamnade i en ganska sliten, smutsig stad och det var svårt att få tag i någon att lifta med. Men det finns alltid en dag som är jättesvår. Det är allmänt känt blad de som liftar, fjällvandrar gör cykelexpeditioner osv. Så när den dagen kommer kan man bara säga ”Jaha nu är den dagen här, jag är förberedd, så bring it on! ” och bara försöka bemöta den med en positiv attityd, säger Layton.

 

Vad tycker dina föräldrar då? - De är vana vid att jag gör galna resor, de skrattar mest och verkar inte oroliga utan de stöttar mig mer och säger att om det känns konstigt så kliv bara av eller åk inte med den personen, säger Layton.

Författare: Sofia Larsson
Foto: Layton Hebert


Comments

-->
Menu Title