background img
Boxen Banner
banner

Lake Chapala – Mexico

2013 Lake Chapala Mexico 071 - Version 2

Snabba fakta:

Aktivitet: Rundresa kring Lake Chapala

Plats: Lake Chapala

Land: Mexico

Valuta: Mexikanska Pesos

Närmaste flygplats: Gualadajara

Lake Chapala Mexico

Lake Chapala, Laguna de Chapala, är Mexicos  största insjö och längs den nordvästra stranden ligger många populära turistanläggningar. Det är nästan ett perfekt klimat och ligger i närheten av Mexikos näst största stad Guadalajara.

Lake Chapala Mexico

Mexico , språket är spanska

Landet som tillhör Nordamerika har en befolkning på nära 91 miljoner och är indelat i 31stater. Det område vi besökte heter Jalisco och är relativt välmående tack vare industrin, produktion av tequila och populära turistorter.

Vi reste med British Airways , Stockholm – London – Mexico City sedan med Aeromexico till Guadalajara.

Vädret var perfekt  för vår del det var 25 grader varmt på dagen och svalare på natten. Omgivningen är makalöst vacker med grönskande berg och blommande träd. Jakarandaträden, mängder av dem, stod i full blom och den blå färgen lyste bedövande vackert mot himlen.

Enligt litteraturen skall det finnas mer än 30 000 växtarter, 450 olika däggdjur och över 1000 fågelarter. Jag för min del försökte med kameran att fånga en liten röd fågel och en Kolibri vilket inte var så lätt.

Många utländska pensionärer, besökare, kommer hit. En del blir så förtjusta i området att de köper hus här eller hyr hus halva året. Det är oftast stora hus med en stor trädgård och vacker utsikt. I hyran ingår trädgårdsmästare och städerska. De flesta hus är omgärdade av höga murar eller järnstaket. Många har dessutom hundar som skall avskräcka om någon obehörig skulle komma förbi. Vi upplevde tillvaron som vänlig och trevlig och inte alls hotfull. Att vandra på gatorna kändes bara fridfullt och intressant.

Lake Chapala Mexico

Längs stranden av Lake Chapala finns många små samhällen att besöka,  Ajijic som är en konstnärskoloni med kullerstensgator, många hantverksbutiker och ett 1500-tals kapell. Det är en mycket pittoresk by. Härifrån tog vi en tur med en turistbåt runt lake Chapala, med lite tur fick vi också en salsadans med en trevlig mexican.

Lake Chapala Mexico

Vi gjorde ju också andra trevliga utflykter;

Tlaquepaque en förstad till Guadalajara, som tidigare var en krukmakarby och semesterort för folk i staden. Det är nu ett center för Mexikanskt hantverk, en hantverksby med keramik, blåst glas, textilier och metall, konstsmide med silver och ädla stenar.

Lake Chapala Mexico

Efter gatan med alla butiker finns också många mysiga restauranger, konst och statyer som dessutom har en historia att berätta. På gatan och i restauranger spelas det mycket mariachimusik, musiken handlar om kärlek, svek och revolutionshjältar.

Vid stranden av Lake Chapala finns ett minnesmärke och utsiktsplats som många vandrade till. Där kunde man beskåda målade väggar som berättade om Mexikansk historia.

Lake Chapala Mexico

På många andra platser som vi besökte finns, muralmålningar, kända konstnärer som målade direkt på väggarna. Konsten skulle vara tillgänglig för alla och visade livet i Mexiko i historiskt tid.

Lake Chapala Mexico

Vägen till bergen, Sierra de Tigeri, och staden Mazamitla gick genom en ”spökstad” med en vacker katedral. De unga människorna hade övergivit staden på grund av lockelse till större orter och av arbetsbrist.  Kvar bodde några äldre personer. Torget omgavs av historiskt vackra byggnader. I Mazamitla finns en berömd restaurang där vi åt lunch för att sedan titta på intressanta byggnader.

Lake Chapala Mexico

Avslutningsvis:   Reseinformation; www. Swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Mexico-City/Res

Det är absolut nödvändigt med en komplett reseförsäkring. Om olyckan är framme och man behöver sjukhusvård, behandlas man inte förrän försäkringsbolaget kan garantera betalning för sjukhusets kostnader. Vi fick på nära håll bevis för detta

Tja…..sen for vi hem till Norden Siv Bragmo och jag.

Text/Foto: Gun Lindgren

Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico Gun Lindgren Lake Chapala Mexico Gun Lindgren Lake Chapala Mexico Lake Chapala Mexico

 


Menu Title