background img
Boxen Banner
banner

La Grave – Från toppen till botten på ett åk

La Grave

Från toppen i gnistrande kall snö till den vårvarma dalgången i La Grave där snön redan smält bort. Öppna snöfält, branta rännor, puderåkning i skogsterrängen med en avslutande vandring i den vårvarma dalgången…

La Grave 8

Det är fantastiskt att man får uppleva allt detta på ett åk. Den stora höjdskillnaden gör att snön ligger kall och krispig upp på högzon medan solens värmande strålar smälter av all snö nere i dalgången.

Det här är ett snabbt och relativt lättillgängligt åk. Från sista liften är det en kortare vandring på stighudar för att komma åt de orörda snöfälten som ska leda oss hela vägen ned till dalgången.

La Grave 5

Vädret var helt fantastiskt, vindstilla strålande sol och blå himmel. Snön var kall och fin men kanske en aning kompakt. Vi hade hoppats på fluffigt puder men vi insåg att det inte skulle bil så till en början i alla fall. Det var som det brukar vara när snön varit utsatt för solsken i några dagar. Mjuk och fin men en aning kompakt. Är man en van skidåkare är det inget problem med åkningen. Man får bara ta i lite mer och vara lite bestämd i svängarna.

Efter vandringen på stighudar börjar åket genast med ett riktigt fint snöfällt. Ingången på fältet var brant och en aning trixigt med några stenblock man måste svänga runt. Den som åker först har som regel inga bekymmer men de som kommer efteråt måste ta samma svängar vilket gör att snön blir allt mer kompakt och oförlåtlig.

Väl nere i snöfältet var åkningen helt fantastisk. Den kompakta snön var bättre en vi kunde tro. Visserligen var det inte djup puder men väl grymt bra botten i snön. Det gjorde att vi kunde åka med lite högra fart utför snöfältet. Hela gänget formligen tjöt av lycka när vi lade våra åttor nedför fältet.

La Grave 6 La Grave 3

Snöfälten avlöste varandra, vissa lite flackare och några brantare partier. Lyckligtvis var det inga platåer som bröt av åkningen. Det kan annars vara ett vanligt inslag när man åker från toppen till botten av ett fjäll. Dessa platåer gör att man helt tappar farten och måste gå till nästa brant. Men inte denna gång. Vi hade fint flyt i åkningen hela tiden. Ett undantag var när vi behövde ta hjälp av ett fast rep för att ta oss förbi ett isigt parti.

Eftersom det var vår hade snön tunnats ut i lågzon vilket gjorde att den underliggande isen blivit synlig. Efter några snöfält kom vi ned i en ravinlikande formation som gav väldigt litet utrymme för friåkning. Isen som låg under snön eller helt frilagd gjorde att vi hade svårt att ta riktiga svängar. Dessutom var det en hel del stenar framme. Men som tur var fans det ett fast rep som vi kunde hålla oss i medan vi tog oss förbi detta område.

La Grave 1

Men belöningen var stor. Efter detta parti kom vi ned i skogsterrängen där snön låg djup och pudrig. Träden stod glest med knädjup pudersnö. Vilken lycka och fin avslutning på ett fantastiskt åk.

Text/Foto: Fredrik Lindgren

La Grave 4

 


Menu Title