background img
Boxen Banner
banner

Kulturnatta i Umeå 2011. Ett gränsöverskridande kulturevenemang…

Kulturnatta JPEG 1019

Snabba fakta:
Aktivitet: Kultur
Plats: Umeå
Evenemang: Kulturnatta
Länk: www.kulturnatta.com

En sak var säker, under dagen och kvällen på kulturnatta fick jag uppleva allt från trubadurer i parker till storband på stora scenen och förtäring av olika slag på flertalet uteserveringar. Fantastiskt tänkte jag, vilket kulturellt evenemang att uppleva.

Umeås stadsbild förändrades till det positiva. Massor med besökare som vandrade längs gator och torg för att uppleva mat, dryck och olika framträdandena. Vilken stämning. Ung som senior var där och alla såg ut att ha trevligt.

Film: Roger Pontare. När vindarna viskar mitt namn. Kulturnatta 2011 Umeå

Kulturnattas huvudattraktion var Roger Pontare sent på kvällen. Rådhustorget som är det centrala torget i Umeå fylldes med publik och stämningen var på topp när Pontare intog scenen.  Han inledde med några egna låtar till publiken stora jubel.  Sedan blev det en duell mellan Pontares- och team Lisas kör. Även detta till publikens belåtenhet. Emellertid var Lisa Miskovsky förhindrad att delta men i hennes ställe leddes team Lisas kör av Umeåtallangen Annan Axelsson.

Eftersom det fans flera scener och olika aktiviteter var det bara att gå från den ena till den andra för att uppleva variationen av framträdanden. Men det gjorde samtidigt att jag uppskattade det program som fans att hämta i ”glashuset” mitt på Rådhustorget. Programmet var lätt att läsa och beskrev vad som hände på de olika scenerna.

Av flera olika framträdanden fick jag tillfälle att se en dansshow som framfördes av två begåvade lokala showdansare, Johanna Eriksson och Mia Sundfors. De framförde ett uppskattat dansframträdande med influenser från flera olika dansstilar.

Film: Dansshow med Johanna Eriksson & Mia Sundfors. Kulturnatta 2011 Umeå

Ett annat populärt uppträdande gavs av gospelkören By Grace från Stockholm som besår av 18 sångare. De framförde contemporary balck gospel music och har turnerat i både USA och Europa.

Med härlig känsla och stor träffsäkerhet framförde de medryckande sånger arrangerade körsång och musikaliska partier.

Film: By Grace. By Grace. Kulturnatta 2011 Umeå

Kulturnatta i Umeå startade 2005 efter att Umeå C, som är en intresseorganisation för Umeås näringsidkare i centrum, hade låtit sig influeras av andra liknade evenemang och som sjösatte detta projekt. Första året hade man Ca. 160 framträdanden och 10 000 besökare. Allt sedan dess har detta evenemang vuxit och blivit ett kärt inslag för Umeåborna med omnejd.

Bildspel: Fotografier från kulturnatta 2011 Umeå

Årets kulturnatta i Umeå blev en händelserik upplevelse som jag kommer att minnas med ett leende.

Författare: Fredrik Lindgren
Foto: Fredrik Lindgren
Film: Fredrik Lindgren


Menu Title