background img
Boxen Banner
banner

Kongsvollfallet – 450m isklättring

TakeVenture Kongsvollfallet560

Kongsvollfallet är en 450 meter lång klätterled som passar för alla som gillar isklättring. Leden är relativt lätt och saknar hårda partier. Det som gör den till en kul upplevelse är dess längd och att den följer en fjällbäck.

TakeVenture Isklättring3

Leden startar direkt från vägen och är flack den första halvan av leden. Men detta till torts blir det många roliga passager att ta sig förbi. Terrängen är mycket omväxlande och slingrande med flera korta branta partier som gör klättringen rolig och underhållande.

TakeVenture Isklättring2

Vi valde att klättra utan rep ända fram till det blev brant klättring. Det var ett beslut vi tog tillsammans men jag kan så här i efterhand tycka att det var dumdristigt att klättra så långt som vi gjorde utan rep. Vid lätt klättring i flack terräng kan det underlätta att klättra utan rep som annars lätt trasslar in sig i buskar eller kilar fast mellan stenblock. Om man tänker klättra utan rep behöver man vara mycket förtrogen med isklättring och den kapacitet man har. Det är något undertecknad vill understryka och rekommenderar andra att ta det försiktigt.

TakeVenture Isklättring6

Efter halva leden var det dags att knyta in oss i repen eftersom klättringen blev allt brantare och det blev nödvändigt med säkra standplatser. Iskvaliteten var inte den bästa för att sätta solida isskruvar i men lätt att klättra på.

TakeVenture Isklättring Fredrik Lindgrenpsd

Det avslutande partiet av leden var den finaste delen av leden. Flera branta väggpartier avlöstes med små platåer och hyllor som var idealiska som standplatser. Den sista replängden var den brantaste som avslutades med en solid ispelare.

TakeVenture Isklättring1

Kongsvollfallet är en lätt led vilket gör att det kan vara flera replag på leden en fin dag. Så var det när vi var där vilket kan vara en risk eftersom det ofta kommer ned isklumpar från den som leder klättringen.

När man hugger med isyxorna och sparkar med stegjärnen i isen lossnar isklumpar från ledklättraren. Detta vet man om och ställer sig på sidan av det nedfallande ismaterialet, men när flera replag är på samma parti kan det ibland vara svårt att hitta en säker plats vid standplatsen.

I vårt fall var det ett replag till vänster om oss som rev ned is utan att ropa till oss som stod på standplats. Jag hade oturen att få ett isklot mitt i ansiktet. Det som hände var att jag skulle ta upp min kamera från ryggsäcken vilket gjorde att jag tappade uppmärksamheten uppåt för en sekund.

TakeVenture Isklättring Fredrik Lindgren5

Det var allt som behövdes. När jag vände mig upp för att ta en bild slog isklotet rakt in i mitt ansikte. Det var tillräckligt med kraft för att nocka mig. Jag föll omkull på hyllan vi stod på och var omtöcknad en kort stund. Som tur var höll mina tänder och näsben. Detta till trots var leden en kul upplevelse och klättringen bjöd på många fina passager.

Text/Foto: Fredrik Lindgren

Bildgalleri


Menu Title