background img
Boxen Banner
banner

Klättring i Chamonix vid Envers-hyttan

Ingress:
Chamonix är känt för sitt rika utbud på äventyrsaktiviteter. Alpin klättring är en av dessa och antalet klätterleder är mycket stort.

Snabba fakta: AKTIVITET: Klättring. OMRÅDE: Området kring Envers-hyttan på Aiugilernas sydsida. ORT: Chamonix. LAND: Frankrike. NÄRMASTE FLYGPLATS: Geneve i Schweiz.

Klättring i Chamonix vid Envers-hyttan

Chamonix är känt för sitt rika utbud på äventyrsaktiviteter. Alpin klättring är en av dessa och antalet klätterleder är mycket stort. Det finns ett antal förare (klätterguider) för klättringen i området med olika inriktning. Vissa fokuserar mer på snö/is-turer och andra på rena klippturer.

Piola-föraren är en av de mest populära förarna för rena klippturer i området. Föraren är skriven av Michel Piola som också är en av de klättrare som etablerat flertalet av de leder som finns på Aiguillerna.

Ett område som kommit att bli min favorit I Chamonix är klättringen som nås från Envers-hyttan. Anmarscherna till bergen är korta, allt från 15-60 minuters vandring och man når alpin klättring i världsklass.

Camonix Enver Gui Anne 12

Att ta sig till Envers-hyttan

Envers-hyttan ligger på den södra sidan av Aiguillerna och nås efter 3-4 timmars vandring om man utgår från Montenvers. Man tar enklast det lilla bergståget från Chamonix tågstation upp till Montenvers varifrån man börjar vandringen.

Viktigt att tänka på.

Hyttan är liten. Ring och boka plats innan ni går upp. Vandringen upp till Envers-hyttan är relativt behaglig och odramatisk men man ska vara medveten om vissa objektiva faktorer.

Vandringen inleds från Montenvers med en nedstigning till Mer de Glace via en serie av stegar som är fast monterade på den branta bergsväggen. Vandringen längs Mer de Glace innebär att man man måste passera ett område med glaciärsprickor där man gör klokt i att vara inknuten med rep. Det ställer också krav på att man har stegjärn på storskorna, en isyxa och ett par isskruvar för att kunna genomföra en eventuell räddning. Glaciären är också relativt brant vid den plats där man lämnar isen och går upp på berget.

Camonix Enver Gui Anne 13

Efter man lämnat glaciären och fortsätter vandringen längs bergssidan kommer man att passera ett par raszoner där stenslag förekommer. Är man vaksam ser man både i snön och/eller på stenhällar vart det nyss kommit nedfallande sten. Vid dessa passager bör man ta på sig hjälmen och hålla lite högra fart.

Stegjärn och isyxa är ett måste, dels vid glaciärvandringen och dels vid anmarscherna från hyttan till klippväggarna.

I övrigt är det en fantastiskt vacker vandring på fina stigar med olika passager av brantare partier. Är man inte redan aklimatiserad bör man ta med det i beräkning. Den tilltagande höjden gör sig snabbt påmind och vandringen går således lite långsammare, men har man tiden på sin sida finns många fina platser att stanna till och bara njuta av en fantastisk natur i en vild arena.

Klättringen

Från Envers-hyttan når man ett flertal bergsväggar som alla går upp till spetsiga toppar. Aiugillerna är en serie av toppar där alla har sitt eget namn. Vissa leder är endast 200 meter medan andra är så långa som 700 meter.

Camonix Enver Gui Anne 5

 

Svårihetsgraderna varierar från lätta till extremt svåra och kvaliteten på lederna är generellt sett i världsklass. Graniten i detta område håller högsta kvalitet. Fast och fin klippa med små och fina kristaller som ger mycket hög friktion.

 

Lederna är generellt sett naturligt säkrade men har i vissa fall några bultar. Standplatserna är i regel bultade vilket också är nödvändigt eftersom man i de flesta fall firar ned samma väg som man klättrade upp.

Jag har klättrat i alla regioner i Chamonix och upplever att graniten i detta område är den finaste. Det är av den anledningen klättringen från Envers-hyttan blivit min favorit.

Text: Fredrik Lindgren
Foto: Fredrik Lindgren, Johan Hedman


Menu Title