background img
Boxen Banner
banner

Kittelfjäll, Västerbottens paradis för skid- och snowboardentusiaster

Header 1103

Snabba fakta:
Aktivitet: Skidåkning
Plats: Kittelfjäll
Län: Västerbotten

I Västerbotten är Tärnaby och Hemavan mest känt av naturliga skäl. Vem kan undgå våra fina skidtalanger från Tärnaby. Men detta till trots har Kittelfjäll under alla år varit en doldis som uppskattats av hängivna skid- och snowboardentusiaster.

I jämförelse med Riksgränsen som kanske är den bästa skidorten i Sverige skulle jag säga att Kittelfjäll kommer näst därefter. I alla fall om det är skidåkningen som eftersöks. I Kittelfjäll är det nästan som att vara i ett La Grave i miniatyr. Generellt sett är det offpiståkning som gäller även om det fins några pistade backar. Det fins två släpliftar och genast man kliver av liften börjar det roliga.

Vill man så är det bara att börja beta av ravin efter ravin längs fjällsidan. Det är nämligen ett av särdragen för Kittelfjäll, dessa karakteristiska raviner. Många av ravinerna är riktigt branta på sidorna men om man åker i botten så är det som regel mindre brant. Det är bara att välja och vraka.

Man åker som om det vore en stor rodelbana upp efter sidorna med snabba svängar för att åka ned i botten igen och sedan upp på andra sidan. Det är fantastisk kul åkning, särskilt när det har kommit några mjuka decimeter med nysnö.

Liftarna går en bit ovan trädgränsen vilket betyder att man har nära till fjälltoppar att gå till. Har man med sig stighudar är det bara att trampa iväg men det går faktiskt utan hudar med. Det är så pass kort att man med lite vilja kan pulsa sig upp till de närmaste topparna. Det är helt klart värt det eftersom man då får några relativt branta och fina snöfält att njuta av.

Nedre delen av fjället är inklätt med björkskog där det fins många fina naturliga öppningar att åka längs. Några av dessa har dessutom gallrats så att det blivit lite mer öppna och tillgängliga.

Med svenska mått mätt är Kittelfjäll en pärla väl värd att upplevas. Har man bara lite tur med snön får man en riktigt kul åkupplevelse.

Författare: Fredrik Lindgren
Foto: Fredrik Lindgren


Comments

  • Tack för ditt förslag Britta. Det ska vi göra något åt.
    Mvh, TakeVenture/Fredrik

    Fredrik Lindgren 21/05/2012 08:11
-->
Menu Title