background img
Boxen Banner
banner

Kan vem som helst bestiga Matterhorn?

Matterhorn Svartvit Header

Snabba fakta:

Aktivitet: Alpin klättring

Led: Hörnli Ridge

Berg: Matterhorn

Ort: Zermatt

Land: Schweiz

Kan vem som helst bestiga Matterhorn?

Intresset för att bestiga höga alptoppar ökar hela tiden och många är det som gör tappra försök. En del berg är svårare än anda, vissa innebär brant vandring i snö medan andra är mer tekniskt krävande som till exempel Matterhorn.

Matterhorn är på alla sätt ett mäktigt äventyr som kräver en helhjärtad insats om man ska lyckas ta sig hela vägen upp till toppen och ned igen på ett säkert sätt. Ett problem är att många ger sig i kast med berget utan att vara tillräckligt väl förberedda. Många är helt enkelt för dåligt tränade.

Climb Matterhorn

Matterhorn är 4 478 m och normalleden Hörnli Ridge som är den mest populära leden betraktas som relativt enkel att klättra. Grad 4+ men man ska komma ihåg att bedömningen ”lätt” klättring står i relation till en duktigt bergsbestigare. Har man inga förkunskaper om klättring i alpin terräng ska man under alla omständigheter boka en bergsguide. Även om de tekniska klättermomenten är relativt lätta betyder inte det att leden är lätt att följa. Som på alla stora berg är rout finding (att hitta leden) den stora utmaningen och det finns många möjligheter att hamna off rout (klättra vilse). Gör man det kan situationen snabbt bli allvarlig. Men har man hyrt en bergsguide behöver man inte oroa sig för rout findingen. Då gäller det bara att vara väl förberedd med rätt utrustning, allmänt god fysik och förkunskaper i klättring.

Climb Matterhorn

Kan vem som helst bestiga Matterhorn?

Med rätta förutsättningar och tillsammans med en bergsguide kan säkert de flesta bestiga Matterhorn. Men har man inte det ska man inte heller ge sig i kast med en sådan stor utmaning. När undertecknad var där och klättrade Matterhorn var det många bergsguider som tvingades vända med sina klienter. Anledningen var som regel att klienterna hade för dålig fysik. Detta i kombination med små klättererfarenheter gör att det hela går för långsamt och då hinner man inte upp och ned medan det är ljust. Vi klättrade utan guide men då ska man veta att jag har mer än 20 års erfarenhet från klättring i alpin miljö. För oss gick det utan missöden men vi fick vid flera tillfällen vänta på långsamma lag som vi vid rätta tillfällen klättrade förbi.

Climb Matterhorn

Men känner man suget efter att bestiga Matterhorn ska man absolut göra det. Det är ett fantastiskt äventyr. Har man inte rätta förutsättningar just nu finns det så många andra fina turer man kan göra för att skaffa sig erforderliga erfarenheter. Som bekant är det inte målet som är poängen, det är resan dit som är hela upplevelsen.

Vädret är alltid en nyckelfaktor vid alpin klättring och beroende på hur lång tur man tänkt göra behöver man ett väderfönster som ger utrymme för klättringen och nedstigningen. Vi började vår uppladdning inför Matterhorn med två veckors klättring i Chamonix. Dels för att acklimatisera oss, och dels för att invänta ett bra väderfönster.

Climb Matterhorn

Vi inledde acklimatiseringsturerna på 2 000 meters höjd för att sakta men säkert ta oss till turer på 3 800 meters höjd. Vi hade tur med vädret, endast några få dagar med dimma och snöfall. Till slut var vi redo för Matterhorn och som på beställning fick vi ett fint väderfönster.

Vi bokade plats i Hörnli-hyttan för att försäkra oss om en plats där. Det är helt nödvändigt att starta bestigningen från hyttan om man ska hinna upp och ned på samma dag. Hyr man en bergsguide är det brukligt att guiden sköter bokningen i hyttan. Ett tips är att boka två nätter i hyttan. Natten ni tänkt starta bestigningen och en natt efter ni kommit ned. Anledningen är att sista liften ned till Zermatt går vid 17-tiden vilket är rätt tidigt med tanke på att man ska hinna göra bestigningen och att vandra tillbaka till liftstationen innan sista liften.

För oss tog bestigningen 12 timmar. Vi startade kl 04 på morgonen och kom tillbaka till hyttan kl 16. Det betydde att vi inte hann med sista liften. Vandringen tillbaka till liftstationen tar cirka 2 timmar. Men vi hade tur och fick plats ytterligare en natt i hyttan.

Climb Matterhorn

Vår taktik vara att komma upp till Hörnli-hyttan tidigt första dagen för att få tid till att rekognoscera första fjärdedelen av leden i dagsljus. Detta eftersom vi visste att vi skulle göra den delen i totalt mörker och med pannlampa bestigningsdagen. Detta visade sig vara en bra taktik eftersom vi lättare kände igen oss när det var mörkt och kunde passera flera långsamma lag tidigt på leden.

Climb Matterhorn

Klättringen är tekniskt sett enkel men ställer höga krav på rout finding. Terrängen är en mix av is och klippa vilket gör flera passager mycket känsliga. De två första tredjedelarna är relativt isfria vilket gör att det går bra att klättra utan stegjärn. Men den den avslutande tredjedelen är helt inklädd med is och snö där det blir helt nödvändigt med stegjärn. Många lag valde att tidigt ta på sina stegjärn eftersom isen tilltar under den andra tredjedelen.

Climb Matterhorn

Det mesta av leden är flack klättring med undantag för två dieder (hörn i klippan) som också är ledens ”krux”. Dessa dieder är nära på 90 grader branta och ställer krav på klätterkunskaper. Klättrar man utan guide ska man veta att det är glest mellan naturliga säkringspunkter men att det finns färdiga borrbultar att säkra i på vissa partier. Man har även satt upp trossar (tjocka rep) för att underlätta vissa passager. Vi undvek dessa trossar så gått det gick eftersom det kan vara rätt stökigt att hålla i en tross som flera drar i samtidigt.

Climb Matterhorn

Men upplevelsen är helt oslagbar. Att klättra på så stora väggar är något helt obeskrivligt. Känslan av att hitta linjen upp genom alla enorma formationer, ibland befinner man sig en bit inne på väggen men ofta klättrar man helt ute på kammen där perspektiven över utsikten är något som bara kan upplevas i sådana miljöer. Och onekligen är det en känsla av triumf när man slutligen når toppen av berget. Utsikten från toppen av Matterhorn är något av de vackraste jag upplevt eftersom berget är helt fristående från alla andra berg i regionen. Toppen av Matterhorn ger verkligen känslan av komma upp på en spetsig topp där allt runt om kring dig är luftig utsikt över ett fantastiskt alplandskap.

Text/foto: Fredrik Lindgren

Climb Matterhorn Fredrik Lindgren


Menu Title