background img
Boxen Banner
banner

MEXICO – GUADALAJARA

Gun Mexico Header 857

Snabba fakta:

Aktivitet: Resa

Stad: Guadalajara

Land: Mexico

Hundkennel: www.NordicDog.net

Kurort: www.montecoxala.com

I nov mån 2009  reste jag och min svägerska Siv Bragmo till Mexico för att träffa min syster Inger Colins. Det blev en lång och rätt tröttsam resa med många flygbyten och minimalt med tid. Flygrutt Umeå – Stockholm – Paris – Mexico City –Guadalajara, men allt klaffade och det var mödan värt när vi äntligen var framme.

Inger Colins  driver en kennel, hon uppföder Norrbottensspetsar  (Valhallasun reg`d kennels,   www.NordicDog.net) Den hundrasen kommer ursprungligen från  Västerbottens län  så vi kunde också få se hur den klarade värmen så långt från Sverige.

Inger har tidigare bott i Calgary, Canada och flyttade till Mexico för fyra sedan. Nu skulle vi äntligen få se hur livet i Mexico kunde vara. En spännande tid väntade oss.

Inger mötte oss på flygplatsen i Guadalajara, det var mörkt ute när vi landade och svartare tycktes natten bli under tiden vi bilade till hennes hus i Ixtlahuacan, Jalisco.

Vi lämnade asfaltvägen och vägen blev smal och gropig, Siv och jag tittade på varandra i bilens mörker och tänkte ” vågar vi detta ” . När vi väl var framme vid grinden fick Inger kliva ut i mörkret för att låsa upp flera järnkedjor innan vi kunde köra fram till ett stort och välkomnande hus och med ett otroligt skall av Norrbottensspetsar. Vi vande oss med proceduren att öppna grinden och efter en kort tid kände vi oss som hemma.

Morgonen kom med full sol och mycket fågelkvitter.

Hennes hus var omgivet av en fruktträdgård med bananträd, palmer, granatäppleträd mm. Vi tog en kort promenad in till byn, vid en lokal bybar beställde vi in färskpressad juice och tittade på folket, mexikansk salsamusik strömmade ut i luften från alla håll och vi kunde njuta av livet. Människorna verkade glada, lyckliga och var mycket vänliga, kunde det bero på solen och den mjuka kärleksfulla musiken som hördes överallt från barer, affärer och även i bussarna.

Varje middag unnade vi oss att äta på någon trevlig restaurang, god mat och vacker omgivning. Flera restauranger hade musikgrupper som spelade bla Mriache musik en typ av Mexikansk folkmusik. Ibland var vi på någon dansrestaurang där vi dansade Mexikansk salsa med övervintrade Canadensare och Amerikaner. Danslivet var ett stort nöje för många långsemestrande pensionärer från jordens alla hörn.

Lake Chapala  vilken vacker plats på  jorden, långa strandpromenader längs denna magnefika stora sjö. Promenaden var belagd med vita marmorplattor och från alla restauranger som kantade promenaden hördes mjuk musik. Palmer svajade för vinden och massor av blommor lyste som färgklickar även vissa trädkronor blommade med stora orangeröda klockor. Bergen låg som en magnefik bakgrund till allt sceneri som sol, måne, vatten och djupröda solnedgångar.

I den by där Inger bor, Ixtlahuacan  finns en kyrka där en mexikansk berömd konsnär Javier Zaragoza hade stora oljemålningar. Jag hade läst om honom innan jag åkte och hoppades få tillfälle att se något av hans konst och till min förvåning fanns en del av hans konst i den kyrkan. Det var en upplevelse.

Något som Mexiko och landsdelen Jalisco är känd för är deras hemslöjd, smycken i silver och ädelstenar det finns hela varuhus med enbart smycken. I Guadalajara besökte vi ett sådant elegant varuhus, vi köpte förstås också presenter där. Vi såg också stora odlingar av kaktusen Agave, det var stora blåaktiga fält som tecknade sig mot himmelen. Av kaktusen gör man Tequila, en starksprit som det sägs att i  trakterna kring Guadalajara  tillverkas den finaste Tequilan i landet. En annan dag bilade vi till en Spa och hotellanläggning uppe i bergen, Monte Goxala Spa de Altura, www.montecoxala.com. Vilken magnefik utsikt över Lake Chapala , så obeskrivligt vackert det var där. Måste ses, går inte att beskriva.

Staden  GUADALAJARA en 9 milj stad – ja vi var där- stadsbilden i centrum innehöll marknader med indiansk hemslöjd, hästdroskor, Katedral, Museum av Arkeologi mm, vi lyssnade på en  jazzkonsert  med en världsartist i trumpet, Christine Fawson.

På grund av svininfluensan hade alla restauranger, offentliga byggnader och affärer vid ingången handsprit för allmänheten. Det kändes omhändertagande och infektionsförebyggande.

En annan dag gjorde vi en båttur i Lake Chapala  till en ö som kallades för Skorpionön  detta på grund av att den från luften såg ut som en skorpion. Det fann en hel del trevliga barer  och en liten kyrka som indianerna hade som minnesplats från Aztekernas tid. Vi fick även se en livslevande skorpion, den var rätt liten men farlig ändå. Sju månader senare så blev Ingers ena avelshanhund biten av en skorpion hemma hos Inger och i den trädgård som vi gått så mycket i. Det känns lite skrämmande i efterhand, men enligt Inger är de farligare under regnperioden.

Hunden avled kvällen då han blev biten.

Vädret var i november månad 25 grader på dagen och 15 på kvällen. Det mörknade vid 18.00- tiden och det blev kolsvart.

Vi fick många nya vänner , Doris som gav oss massage och bjöd hem oss till hennes hus i bergen på  en härlig mexikansk måltid och hennes dotter som dansade för oss. Enriqo som hjälpte Inger med mexikanska knepigheter och var en trevlig fin vän.

Tråkigt nog så en dag flög vi därifrån till ” snöiga nord ” men med en Tequilaflaska från Guadalajara i bagaget”.

Författare: Gun Lindgren

Foto: Gun Lindgren


Comments

 • Tack för din trevliga kommentar. Det var ett spännande land och jag åker gärna dit igen,
  Mvh. Gun

  Fredrik Lindgren 17/03/2011 09:39
 • Bildspelet med musiken gjorde att det kändes som man var där,riktigt bra gjort. Otoliga naturbilder ,känns som ett inspererande val att åka till ,Kul Kul

  MVH Katarina

  Katarina Löfgren 28/04/2011 07:03
  • Vi tackar så mycket för din fina kommentar, vi ska göra vårt bästa för att upprätthålla nivån.

   Tack Katarina.

   Mvh Gun Lindgren

   Fredrik Lindgren 28/04/2011 22:11
 • I like the look of your website! It looks really full.

  Levitra 12/01/2012 18:06
 • Inger Colins
  Min syster Gun Lindgren har talat om for mig hur spanande
  resa hon hadde till Lake Chapala var jag bor I Mexico
  och den stora staden Guadalajara.
  Hon har pamint mig att titta pa takeventure.se for in long tid.
  Nu ar jag helt forvanad hur bra det ar. Och monga fina bilder
  En mycket fin bild of mina hundar Kasper och Ottar
  Norrbottenspets hundar som jag uppfoder har I Mexico.

  Inger

  Inger Colins 13/03/2012 05:44
  • Vi tackar så mycket för ditt inlägg Inger!

   Fredrik Lindgren 21/03/2012 06:59
 • Very nice post, ty

  DQ10 RMT 12/09/2012 21:19
 • Kareem Rowold 25/09/2012 17:00
 • -->
  Menu Title