background img
Boxen Banner
banner

Grönt på grillen!

grillade_gronsaker header 3

Snabba fakta:

Tips inför nästa grillning:

Grönt på grillen.

- Byt ut köttet mot vegetariska eller veganska filéer, vegkorvar eller cornfiléer/tzayspett (istället för kyckling), sojabitar/biffar eller seitan.

– Om du har lite mer tid kan du också göra egna biffar som till exempel kikärts- eller morotsbiffar.

– Du kan också göra färgglada grönsaksspett med paprika, aubergine, lök, majskolvar och champinjoner. Pensla precis som vanligt med din favoritmarinad och sedan är det bara att grilla!

Sommaren är här och grillukten sprider sig mellan husen. Fläskfilé, hamburgare och korv är på rea i de flesta matvarubutiker och köttkonsumtionen är på topp. Samtidigt som fler och fler hälso- djur och miljöorganisationer förespråkar att konsumtionen av animaliska produkter måste minska.

Bildtext: Det finns en del som tycker att man inte ska ha vegetariska korvar för att det ser ut som kött men jag tycker att korv är en konsistens, form och smak. Vad den innehåller är en annan sak, säger Camilla Björkbom.

Anledningarna de ger till att ett byte av kött mot vegetarisk eller vegansk kost några gånger i veckan skulle gynna oss är många.

Bland annat att vi skulle få i oss en lägre dos av mättade fetter, minska risken för cancer och typ 2- diabetes, ge fler människor i världen mätta magar och få ett bättre klimat, säger Camilla Björkbom.

 

Att det trots detta, enligt en undersökning av Demoskop, inte är fler än cirka 300.000 vegetarianer och 150.000 veganer i Sverige, tror Camilla Björkbom, beror dels på vår kulturella och sociala vana där kött har varit normen i så många år och dels på att de som ändå vill göra ett aktivt val luras av att köttet är kravmärkt. Vilket hon anser inte behöver vara en garanti för att djuren haft det bra utan bara för att de fått ett bra foder.

- 99 procent av Sveriges grisar har inte varit ute och det vet de flesta inte om, säger hon.

Ett annat problem anser hon vara de låga priserna på kött och butiksägarnas makt att välja vad de vill marknadsföra och lyfta fram i butiken.

– Det är lockpriser på kött och de vegetariska alternativen behöver man ofta leta efter, säger hon. Men det finns hopp, säger hon och fortsätter. -Det blir bättre och bättre hela tiden och nu finns det många alternativa grillrätter, mjölkprodukter, pålägg och färdigrätter i våra butiker, säger hon glatt.

När det gäller vad man ska tänka på om man vill börja äta mer vegetariskt så säger hon att det egentligen är samma förhållningssätt som vid animalisk kost, ät varierat och se till att du byter ut köttet mot proteinrika alternativ såsom bönor, linser och sojaprodukter.

 

- Att äta vegetariskt är ett väldigt enkelt sätt att göra skillnad på i vardagen eftersom man själv kan påverka vad man ska sätta i kundkorgen eller på grillen, säger hon.

Fakta vegetarian:

Det finns olika sorters vegetarianer:

  • En laktovegetarian äter bara mat från växtriket förutom att den också äter mejeriprodukter såsom mjölk och ost. En laktoovovegetarian äter också bara mat från växtriket förutom att han eller hon också äter mejeriprodukter och ägg.

Fakta vegan:

  • En vegan äter helt sin kost från växtriket och inte något som kommer ifrån djuren, som till exempel kött, mjölk eller ägg.

Författare: Sofia Larsson
Foto: Bildbyrå Fotopricken

 


Menu Title