background img
Boxen Banner
banner

Fotosafari i Serengeti


 

Snabba fakta:

Aktivitet: Fotosafari

Plats: Serengeti National Park

Land: Tanzania, Afrika

Närmaste stad: Arusha

Närmaste Flygplats: Kilimanjaro Airport


 

Serengeti

Serengeti ligger i Tanzania, Afrika och är mest känt för sitt rika djurliv. Parken är den näst största i Tanzania efter Selous viltreservat och gränsar till Kenya i norr och det kenyaska naturreservatet Masai Mara.

Att åka på ett fotosafari i Serengeti är ett fantastisk äventyr. Man åker i jeepar med öppna tak så att man lätt kan ställa sig upp för att fotografera och se de fantastiska djuren och det säregna landskapet.

Serengeti (11)

Djurlivet är rikt med ett stort antal Zebror, Gnuer och flera andra arter men det som brukar vara det mest eftertraktade är The Big Five som det populärt kallas. Det vill säga att få se, elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard.

Att ta sig till Serengeti.

Lättast är att flyga till Kilimanjaro Airport och utgå från staden Arusha varifrån man gör dagsutflykter eller åker ut flera dagar på savannen.

Vi valde att åka ut till Serengeti i sex dagar och bo i tält. Men det finns flera andra alternativ där man bor på Lodger eller Camper. Gemensamt för de olika alternativen är att man åker ut i vildmarken med de öppna Jeeparna.

Serengeti (3)

Upplevelsen var minst sagt spännande. Visst hade jag en aning om vad vi skulle få vara med om. Mitt intresse för djur, natur och fotografi har gjort att jag länge velat åka till just Serengeti på fotosafari och mina förkunskaper var relativt goda. Men jag kunde inte veta hur det skulle vara att uppleva dessa djur i vilt tillstånd på plats i Serengeti.

Första mötet gav svaret och satte prägel på detta äventyr.

Från Arusha tar det cirka två timmar innan man kommer in i själva Serengeti National Park. Man åker på asfalterade vägar och undrar när äventyret ska börja. Men så snart man kört igenom entrén till naturreservatet börjar äventyret. Den asfalterade vägen upphör  och övergår till en terrängväg.

Inledningsvis tilltar vegetationen och man upplever verkligen att man tar sig ut i reservatet. Spänning stiger och suget efter att få se de första vilda djuren gör att jag håller mig på helspänn för att vara bered med kameran. Kommunikationsradion i Jeepen raspar och skrapar medan vår guide för en konversation med en av sina kollegor.

Guiden berättar för oss att vi ska åka till ett vattenhål där de tror att vi ska få se elefanter. Vi blir så klart exalterade, tänk att få se vilda elefanter på nära håll. Spänningsnivån är närapå maximal. Elefanter är ju stora djur och vi sitter i en liten Jeep!

Väl framme vid vattenhålet stannade vi Jeepen och stängde av motorn. Guiden uppmanade oss att vara lugna och bara invänta elefanterna. Det var lättare sagt än gjort. Vi stod upp i Jeepen och lutade oss mot ramen men utan att se eller höra något. Men efter en liten stund började det röra sig i vegetationen och den första elefanten kom fram till vattenhålet.

Serengeti (7)

Fler och fler elefanter slöt upp med den första som redan stod mitt i vattnet och bökade runt med snabeln. Upplevelsen var helt fantastisk, mycket starkare än jag kunnat ana och ännu mer elektriskt blev det när elefanten kom ända fram till vår Jeep.

Först blev jag lite nervös över att elefanten kom ända fram till oss men den såg så obekymrad ut att jag lugnade mig. Istället fick jag tillfälle att på nära håll, cirka en meter, se in i elefantens ögon. Det var nog det starkaste ögonblicket för min del. Att få känna närkontakt med ett stort och vilt djur på detta sätt var helt fantastiskt.

Serengeti (9)

Vi stannade ute i Serengeti i sex dagar och fick se allt vi kunde drömma om. Allt från de stora hjordarna med Zebror och Gnuer till små apor och stora flodhäster. Men vi fick också se The Big Five, elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard.

Det är inte helt enkelt att få se The Big Five under en veckas tid förklarade guiden. Serengeti är stort och djuren vandrar mellan reservaten i Tanzania och Kenya vilket gör att  det ibland kan vara svårt att hitta dem. Men vi hade turen på vår sida och vår vistelse i Serengeti överträffade våra förväntningar. Ett fantastiskt fotosafari.

Text/Foto: Fredrik Lindgren

Serengeti (10) Serengeti (5) Serengeti (4) Serengeti (6) Serengeti (8) Serengeti (12) Serengeti (1)


Menu Title