background img
Boxen Banner
banner

Folk music festivals – Umefolk skapades tillsammans

Umefolk Header3 877

Snabba fakta:

Aktivitet: Umefolk, folk music festivals

Land: Sverige

Plats: Folkets Hus Umeå

Kontakt: http://umefolk.umeafolkmusik.se/

Umefolk är en folk music festivals i Umeå som i år firade sitt 25 år. För mig var det första gången jag tog mig men det kommer garanterat att bli fler gånger. Att jag inte tagit mig dit tidigare beror på att jag inte trodde att det skulle vara något för mig och precis så sa många när jag fråga om de skulle till Umefolk. ”Folkmusik är inte riktigt min grej”. Men när man lyssnar på banden som uppträdde så kändes de inte alls gammaldagsa, tråkiga, ocoola osv som jag (och säkert många andra) trott, utan tvärtom! Det var modernt (om än på ett gammaldags/folkligt vis), det var ös, det var glädje, sång och dans och framförallt riktigt duktiga musiker! Men det var inte bara den fantastiska musiken som gjorde denna festival till något särskilt. Det var även de blandade åldrarna, de många (14) kurserna/workshoparna, den härliga stämningen och de spelglada festivalgästerna som gärna jammade ihop i ett hörn. Det var folkligt, hemtrevligt och riktigt kul.

Bildspel Umefolk

Festivalen höll till på Folkets Hus i Umeå, tyvärr inte världens mysigaste plats och för att ta sig mellan de olika spelningarna så var det bara att springa upp och ner i trapporna. Men det var det värt när det jag sprang mot på lördagseftermiddagen var workshops i Kontaktimprovisation med Elinmaria, Afrikansk dans med Jamo Jamo Arts, Balkandans med Christer Selin och Irländsk dans med Paddys. Kontaktimprovisation hade jag aldrig prövat förut och jag blev förvånad över hur dans, rörelse, improvisation och kroppslig kontakt i samspel med andra kunde vara så härligt, stärkande och kul! Afrikansk/Balkan och irländsk dans hade jag prövat på förut men det var väldigt kul att få lära sig lite mer av folk som verkligen kan det de gör!

På kvällarna kunde man lyssna på en mängd (ca 20 på fredagen 40 på lördagen) olika spelningar från olika delar av Sverige och världen. Mina favoriter blev Giddabros, Zibur, Plovdiv Academy Folklore Ensamble och trion Ellika Frisell, Solo Cissoko och Rafael Sida.

Kraja. Blev  hyllade till skyarna och deras folkliga visor var väldigt  finstämda och många lade sig på golvet framför scenen och bara njöt av deras vackra stämmor och den nyskapande trummusiken och saxofonen som var med på ett hörn.

Zibur. Vilket gäng, vilka personligheter! Det var en galen fiolspelare, en helt lilaklädd rumpdansande spjuver och en gulklädd frontfigur som gav allt! Den röjande publiken ville aldrig att det skulle ta slut och klappade in dem flera gånger. Musiken som Uppsalabandet spelade heter partyklezmer. Det var verkligen party och de var ett band jag verkligen hade velat ha på mina fester.

Plovdiv Academy Folklore Ensamble. Denna Bulgariska ensemble spelade inför en sittande publik men fler och fler ställde sig upp allt eftersom för att dansa till den powerfyllda traditionella musiken och sången. Den gälla bulgariska sången stod två folkdräktsklädda bulgariska kvinnor för och många av sångerna handlade om vad en kvinna skulle göra för att få sig en man. Kändes väldigt gammaldags men svängde, det gjorde det!

Ellika Frisell, Solo Cissokho och Rafael Sida. Ellika från Sverige på fiol, Solo från Senegal på den västafrikanska koran och Rafael från Mexico på trummor. Tre personer, tre länder, tre kulturer och en fantastisk folkmusikblandning av det hela. Dansgolvet kom snabbt igång och Ellikas anekdot om hur de försökt lära sig att spela i samma takt men gett upp och nu bara körde på känslan lockade publiken till skratt och gjorde det hela ännu mer intressant att lyssna på.

Helt slut, svettig och lycklig åkte jag hemåt vid två tiden på natten både fredag och lördag och var glad över att ha åkt på festivalen. För även om jag inte direkt tycker att jag varit med och skapat festivalen till det den blev så var jag ju faktiskt det på mitt sätt och den hade gett mig något nytt, något jag inte upplevt förut och det är alltid uppfriskande.

Författare: Sofia Larsson

Foto: Sofia Larsson, Olov Tegby Frisk (pressbild Kraja)


Menu Title