background img
Boxen Banner
banner

Gå på fjälltur i Tromsö

header

Snabba fakta:

Aktivitet: Fjällhissen i Tromsö, en topptur

Plats: Tromsö

Land: Norge

Fjälltur i Tromsö.

Utsikten lamslog mig, de vackra höstfärgade fjällsluttningarna som speglade sig i det klarblåa vattnet, det lantliga landskapet och sedan Tromsö, nordens Paris, med sin mäktiga placering omringad av vackra bergssluttningar.

I Tromsdalen, i den del av Tromsö som ligger på fastlandet, finns det en linbana, Fjellheisen på norska, som går upp 421 meter över havet. Turen upp tar bara fyra minuter och är ett populärt turist- och utflyktsmål. Där kan man titta på utsikten över Tromsö, de omkringliggande öarna och fjordarna, äta mat eller fortsätta vandra vidare upp i bergen. Det hade jag och några kompisar bestämt oss för att göra en vackert solig höstdag. Så vi tog bilen till linbanestationen där det finns gratis parkeringsplatser, för bilar, bussar, cyklar osv.

Linbanan går upp varje hel och havtimme och tar 28 personer åt gången och det kostade 105 norska kronor. (Barn t.o.m 3 år åker gratis) Det var en vacker åktur då man fick en fin översikt över Tromsö och bara kunde njuta av utsikten. När vi kom upp förvånades vi av vindens ökade hastighet, klädde på oss mer kläder och började vandringen upp mot toppen av Flöja. Det var en ganska lätt vandring och vi mötte många ”hurtiga” familjer med småbarn som glatt vandrade längs lederna.

Turen tog cirka 2 timmar och på vägen såg vi både renar, snöklädda mäktiga bergssluttningar och Hurtigrutten som gled förbi i fjorden nedanför.

Det var en härlig dag och härlig tur och hjärtat fick lite motion i vissa partier där stigningen var lite högre, men det var verkligen en tur som passar alla. Lättillgänglig, lättvandrad och vacker, helt klart ett värt turistmål.

Författare: Sofia Larsson

Foto: Sofia Larsson


Comments

-->
Menu Title