background img
Boxen Banner
banner

Dykning i Peniche Portugal

Diving Portugal Headder 791

Ingress:
Vi hade hört talas om Peniche och att dykningen där skulle vara bra mer än så visste vi inte när vi åkte dit…

Snabba fakta: AKTIVITET: Dykning. LAND: Portugal. PLATS: Peniche. DYKCENTER: Haliotis. KONTAKT: www.haliotis.pt

 

Dykning i Peniche Portugal.
Eftersom vi redan befann oss i Portugal och närmare bestämt i Santacruize var det inte mer än cirka 60 minuters bilkörning för att komma till det omtalade dykstället.  Efter lite prioriteringar mellan olika aktiviteter bestämde vi oss för att åka dit och bokade plats för 6 personer. Det kan vara bra att göra det i förväg eftersom dykcentret Haliotis är populärt och att det endast finns ett begränsat antal platser på deras båtar.

Film: Dykning i Peniche, Portugal

När vi gjorde bokningen ställde personalen frågor om hur många vi var, om vi hade med oss egen utrustning eller om vi ville hyra av dem. Ingen av oss hade med sig egen utrustning därför var det viktigt att uppge vikt, längd och storlek så att de kunde förbereda vår utrustning i förväg.

Det var enkelt att hitta dit enligt den vägbeskrivning vi hade fått. Men visst ska jag erkänna att vi även hade en GPS till vår hjälp. Väl framme vid dykcentret blev vi trevligt mottagna och anvisade till vår i förväg utvalda utrustning.

– Hoppas att våtdräkten är rätt storlek tänkte jag för mig själv. Ofta har jag hyrt våtdräkt men få är gångerna där storleken faktiskt blivit rätt. Jag är 180 cm lång vilket förefaller vara mitt i mellan medium och large. Antingen är våtdräkten för trång eller för vid. Men av två onda ting är det bättre med en trång våtdräkt eftersom en för stor våtdräkt släpper in för mycket kallt vatten. Ett dyk på 40 minuter i svalt vatten med för stor våtdräkt kan bli ganska kyligt

Naturligtvis var min våtdräkt för stor, men i övrigt var det bra ordning på utrustningen, allt man behöver fanns i den väska som vi fått tilldelad.

Dykcentret låg intill ett stort hotell vilket gjorde att vi fick åka minibuss ut till hamnorådet där dykbåtarna fanns. Väl framme vid kajen börjad personalen lasta båtarna med lufttuber och vi som skulle dyka lastade våra väskor. Det hela gick snabbt och smärtfritt.

Så var det dags att stäva ut mot öppet hav. Dessvärre hade vi lite otur med vädret, mulet, stark vind och höga vågor. Det är inte vad man vill ha eftersom dyken blir mindre upplevelserika. Mulet väder gör att sikten blir sämre och att alla färger blir lite mindre tydliga. Hög sjö kan även innebära att vattnet blir grumligt vilket bidrar till försämrad sikt.

Men som bekant kan man inte råda över vädrets makter. Vädret är som det är och bäst är det att ta dagen som den kommer. Vi var ett glatt gäng med dykare från olika länder och personalen var mycket trevliga.

Väl framme vid ett område där flera stenformationer som stack upp ur havet var det dags att förankra båten. Efter en noggrann genomgång av dyket var det dags att ”rulla i” vattnet från båtrelingen. Efter det sedvanliga plumset i vattnet rullade jag  runt i vattnet för att komma upp till ytan, men då kom det första svepet med kallvatten igenom halsöppningen i våtdräkten som var lite för vid. Typisk tänkte jag, det här blir en kall dag, men det var bara att bita ihop.

Vi grupperade oss och började nedstigningen via ankarrepet. Till följd av det mulna vädret var vattnet relativt mörkt men samtidigt lite spännande. Inte mig emot att vädret var som det var. Visst är det trevligt att dyka i klart ljust vatten men det har sin charm att dyka i mörkt vatten också.

Första dyket var bra men vi såg inte så mycket fisk eller vackra korallformationer. Men det som var det intressanta med detta dyk var alla klippformationer vi dök kring eller längs med.  Flera formationer var som trånga korridorer som vi försiktigt paddlade fram i mellan. En och annan fisk såg vi och några typiska färgrika sjöväxter. Men eftersom vattnet var lite grumligt och mörkt framgick inte färgerna som man kan se dem under bättre förhållanden. Men tack vare de intressanta klipporna upplevde jag dyket som höjdare.

Efter första dyket var det dags att ta lunch. Eftersom vi hade små båtar var det mer lämpligt med lunch på fast mark. Det tog ungefär 20 minuter att åka till den stora ö där vi skulle äta vår lunch. Ett fantastiskt häftigt ställe. Ön hade branta klippstup som störtade rakt ned i havet. På ett utsprång av ön stod en stor gammal borg som numer blivit ett turistmål. Det var där vi skulle äta vår lunch. En serie av trappor ledde oss upp till den platå där borgen var belägen.  Utsikten var fantastisk och borgen imponerande. Uppe på platån var det inte bara dykare utan där fanns även turister som åkt dit bara för att se den gamla borgen.

Efter lunchen var det dags att bege sig ned till båtarna igen för att åter stäva ut mot nya mål. Det andra dyket skulle ske inne i en lagun. Lite grundare men med fler spännande formationer.  Vädret hade klarnat en del vilket gjorde att sikten i vattnet var bättre. Men fiskaran lyste med sin frånvaro, helt tomt var det inte men visst hade jag önskat mer liv och rörelse. Återigen var det mest intressant att dyka runtomkring de olika klippformationerna. Flera passager upp över klippryggar och sedan ned igen mot botten på andra sidan. Vindlande korridorer och vissa korta grottor att dyka igenom, så kallade dvie through Totalt sett var detta dyk också en stor upplevelse.

Mitt helhetsintryck var bra och positivt trots vädret, kul dykning bra lunch i gott sällskap och med trevlig personal. Kort sagt var det en härlig upplevelse.

Bildspel: Några bilder från dykningen i Peniche, Portugal

Författare: Fredrik Lindgren

Foto: Fredrik Lindgren


Comments

-->
Menu Title