background img
Boxen Banner
banner

Det artificiella revet som samlar fisk utanför Taurito Beach.

DCIM101GOPRO
Snabba fakta: AKTIVITET: Dykning. ORT: Taurito Beach. OMRÅDE: Gran Canaria. LAND: Spanien. NÄRMASTE FLYGPLATS: Las Palams

På Taurito Beach, Gran Canaria hittar man Blue Exporers Dive Center. Där kan alla som vill få möjlighet att komma ut till havs för att dyka eller snorkla. Vi valde att åka med på ett av de dyk som de gör. Denna gång var det till ett artificiellt rev.

Artificiellt Rev Taurito Beach Gran Canaria from TakeVenture.se on Vimeo.

Artificiellt rev

Artificiella rev finns det flera exempel av. Detta rev var konstruerad med hjälp av flera betongkonstruktioner och några rörfundament. Det är vad det låter som, helt konstruerat av människan men det betyder inte att det är ett sämre dyk för det. Revet attraherade flera arter av fiskar, rockor, muränor, sjöborrar och mycket annat. Det gjorde detta dyk till en minnesvärd upplevelse.

DCIM101GOPRO

Enligt god sed samlades vi framför vår dykledare som hade en grundlig genomgång av dyktid, djup, dykets olika föremål och hur vi skulle formera oss. Hon gick också igenom säkerhetsföreskrifter för hur vi skulle bete oss ombord på båten och hur vi skulle iaktta försiktighet vid av och påstigning av båten.

TakeVenture Blue Explorers info

Båtturen ut till platsen för revet tog omkring 20 minuter. Ombord på båten var vi ett glatt gäng som delade med oss av erfarenheter och historier om olika dykupplevelser. Väl framme vid revet gjorde vi oss redo att stiga ned i havet.

Dyket började med att vi steg ned mot botten via en ankarlina som var fäst vid en flytboj vid ytan. Detta förfaringssätt underlättar för alla dykare att stiga ned kontrollerat och att samlas vid samma utgångspunkt.

När så alla var samlade på botten började dyket. Revet var upplagt med flera olika betongformationer som hade små rum och håligheter där det marina livet kunde få fäste. Dessa formationer var utspridda över ett relativt snävt område vilket gjorde det överskådligt. En fördel med detta upplägg var att vi hade tid att cirkulera runt de olika föremålen flera gånger.

DCIM101GOPRO

Samling av rockor

Kanske fick vi vara med om en osedvanlig upplevelse när vi fick se en större samling rockor vid ett av betongföremålen. Enligt en av dykledarna hade hon aldrig tidigare varit med om att så många rockor samlats vid samma plats och tillfälle. Det var i alla fall en fantastisk upplevelse, särskilt om man sällan sett rockor på nära håll.

Den kanske mest minnesvärda upplevelsen under detta dyk var när vi blev helt inneslutna i ett stort fiskstim. Uppskattningsvis måste det rört sig om tusentals med fisk som simmade runt oss. Det var helt fantastiskt. Vart jag än såg var det massor med fisk.

DCIM101GOPRO

 

En trolig anledning till denna händelse var att ovanför oss patrullerade ett större antal Barracudor. Antagligen hotades fiskstimmet av dem och trycktes ned mot botten för att undkomma rovfiskarna.

För egen del kända jag mig inte hotad av Barracudorna men jag kom att tänka på mitt halsband i silver och på en historia jag hört om hur en Barracuda attraherats av ett liknade föremål. Men i detta fall var det inget att oroa sig för. Mitt halsband var väl dolt av våtdräkten och Barracudorna cirkulerade högt ovanför oss.

Det artificiella revet i sin helhet var en intressant upplevelse och vi fick se många olika fiskar, rockor, muränor, sjöborrar och annat marint sjöliv.

Länk: www.blue-explorers.com

Text/foto: Fredrik Lindgren

TakeVenture Blue Explorers Dive Center-1

Fotogalleri


Menu Title