background img
Boxen Banner
banner

Chamonix – på stighudar upp till The Keyhole…

Chalm 2 keyhole

Snabba fakta:

Aktivitet: Topptur på stighudar

Tur: The Keyhole

Plats: Chamonix

Land: Frankrike

Närmaste internationella flygplats: Geneve (GVA)

Att ta sig till Chamonix från Geneve, buss, tåg, transferbuss

The Keyhole är en relativt lätt tur att göra för den som vill prova på att gå med stighudar och att navigera i fjällterräng. Med rätt utrustning och bra planering är detta en fin tur för alla, men särskilt för de som nyss tagit eget ansvar för toppturer.

Turen börjar på Aiguilles Rouges sidan vilket är den motstående sidan till Mount Blanc massivet. Ta första kabinen vid Flegere skidområde. Fortsätt sedan med sittliften upp till Index. Från avstiget till Indexliften tar man sikte på första snöfältet som leder upp till toppkammen. Enkelt att hitta men det är på denna plats äventyret börjar.

Aigulles Rouges har fått sitt namn till följd av den rödaktiga färg som träder fram ur berget i skymning. Högsta punkten är Col De Belvedere med sina 2 900 meter över havet. Detta betyder att Aiguilles Rouges-sidan är väsentligt lägre än Mount Blanc-sidan vilket är en fördel för den som nyss börjat med toppturer i alperna. Aigilles Rouges saknar nämligen glaciärer. Detta är så klart en stor fördel när det gäller att skida i orörd terräng på ett säkert sätt. Inga glaciärsprickor att ta hänsyn till.

Nödvändig utrustning är de sedvanliga sakerna för endags turer i fjällen. Spade, sond, transiver, karta, kompass, (GPS), förstärkningskläder och gott med fika. Turen har två givna fikaställen som man gärna njuter av om väder och tid tillåter det.

Första snöfältet går relativt fort att avverka ända till dess det blir för brant för att gå på skidorna. Sista biten upp till toppkammen gör man till fots med skidorna fast spända på ryggsäcken. Tekniskt sett är det bara brant att gå, inga stegjärn eller yxor behövs. Väl uppe på kammen får man belöningen. En fantastisk utsikt och ett grymt skönt snöfält att åka ända fram till nästa stigning.

Att hitta vägen fram till nästa stigning är relativt odramatiskt om man har en karta eller bra beskrivning av turen. Man ser tydligt vilket snöfält man ska ta sikte på i den motstående fjällsidan. Vid foten av detta snöfält är det fikaläge för den som har tid. Utsikten är som det kan vara i alperna. Ett oändligt hav av snö och berg i vackra formationer. Helt kart värt att beundra med en kopp varm choklad och en macka.

Vid denna plats börjar nästa stigning som blir brantare med tilltagande höjd. Men till skillnad från första klättringen går det bra att behålla skidorna på hela snöfältet upp till fjällryggen. Sedan följer man denna rygg till dess det blir naturligt att göra en dragning åt vänster. Man ser tydligt i bergskammen vart The Keyhole är.

Ta sikte på The Keyhole och gör traversen. Strax innan klättringen upp i ravinen till The Keyhole är det åter en fin plats för fika och härlig utsikt. Det är samtidigt en bra ide att fika vid denna plats eftersom att det som väntar är ett riktigt långt och fint åk i en nordvänd fjällsida. Har man tur är snön riktigt fin och fluffig där.

Klättringen upp i ravinen till The Keyhole är brant men helt odramatiskt. Återigen klarar man sig bra utan vare sig stegjärn eller yxor.

Men nog är det med en viss spänd förväntan man klättrar upp i det omtalade nyckelhålet. Till spänningsmomentet hör att man kommer från en solig och varm fjällsida för att komma upp i en platå i ravinen där det genast blir kallare i skuggan.

Från platån får man åter härlig utsikt, men denna gång är det ned i en inbjudande brant snösluttning med orörd pudersnö. Att åka detta snöfält är en härlig upplevelse. Terrängen varierar med branta och mindre branta partier och olika passager. Här kan man verkligen tala om sann åkglädje.

Åk snöfältet i sin naturliga fallinje och ta sikte på trädgränsen. Därefter är det lite av en utmaning att åka skogsåkningen som leder ned till dalgången.

När jag var där var det lätt att se var andra hade åkt före oss, men det som blev utmaningen var att man ofta fick vara riktigt snabb på skidorna för att hänga med i svängarna.

Även denna del av åket var en upplevelse, första delen var i lite snårigare skog men den senare delen var i öppen och fin granskog.

Väl i dalgången får man gå en kort sträckning innan man kommer fram till en liten by där det  går bra att köpa något att förtära innan man tar tåget tillbaka till Chamonix.

Ett riktigt fint och tillgängligt skidäventyr värt att göras.

Text och Foto: Fredrik Lindgren


Menu Title