background img
Boxen Banner
banner

Chamonix – ett eldorado för snöentusiaster…

Chamonix ski 1423

Snabba fakta:

Aktivitet: Skidåkning

Plats: Chamonix

Land: Frankrike

Närmaste internationella flygplats: Geneve (GVA)

Att ta sig till Chamonix från Geneve, buss, tåg, transferbuss

Chamonix har länge varit ett hett alternativ för inbitna skid- och snowboardentusiaster men allt fler hittar till orten vilket gör att den legendariska lilla alpbyn numer känns som en mindre stad.

Den genuina charmen med byn lever fortfarande kvar men visst upplever jag ett nytt intryck i byn med ett stort McDonlads och massor med lyxig shopping. Tiderna förändras och vi med den. Kanske är det nödvändigt med en modern spegling av samtiden för att små samhällen ska bibehålla sin dragningskraft i ett bredare perspektiv.

Detta till trots lever alperna sitt liv vakande över dalgången, ståtliga och oemotståndliga för alla som gillar äventyr i fjällen. Chamonix ligger mitt i en djup dalgång med fjällsidor i nord och väster. Detta gör att man kan välja mellan solskensåkning i väster eller puderåkning i nord. Oavsett val gör man klokt i att ta en tidig kabin upp på fjället medan liftkön är dräglig. Väl uppe i systemet finns flertalet stolsliftar och alla åkare sprids ut över fjället vilket gör att köerna minskar. Men som alltid samlas folk vid de olika matserveringarna där man med fördel väljer udda tider för att äta.

Åkningen är helt enkelt i världsklass oavsett om man väljer att åka i pisterna eller åka offpist. En fin fördel är att det är relativt enkelt att göra små utflykter från systemet för att hitta okörda snöfällt om man vill prova på offpisåkning utan att behöva lämna systemet. Klättra upp på närmaste fjällsida och åk oåkta snöfällt för att komma tillbaka till de pistade backarna. Det kan inte bli enklare än att börja sin karriär som offpiståkare på detta sätt.

Följ med oss i nästa artikel när vi går på stighudar upp till det kända åket vid ”The Keyhole. Publiceras den 27/12-2012

Text, Foto, Fredrik LindgrenMenu Title