background img
Boxen Banner
banner

Sportklättring i Batu Caves Malaysia

Malysia Header 1225

Snabba fakta:
Aktivitet: Sportklätttring
Plats: Batu Caves
Land: Malaysia
Klättergym som känner till
klättringen i området: Camp5

Batu Caves Malaysia.

Åhh nu var det var det snart dax för drömresan, 3v i Malaysia och Thailand och ett efterlängtat besök hos syster med familj.
En vecka innan avfärd hände det, vulkanen Eyjafjallajökull på Island lamslog hela Europas flygtrafik med sitt vulkanutbrott och påverkade miljontals människor och drabbade även oss, mestadels i form av oro men även med en dag mindre i värmen och betydligt många fler timmar på flygplatser.

Malaysia är ett kungadöme placerat mellan Thailand och Indonesien och det var huvudstaden Kuala Lumpur som var målet. Malaysia har en väldigt varierad befolkning med framför allt tre stora grupper, ursprungs-befolkningen malajer, kineser och indier. Dom flesta pratar engelska till vardags och det är sällan svårt att fråga om vägen eller göra sej förstådd.

En av planerna under besöket i Kuala Lumpur var att besöka Batu Caves som är en kalkstens-formation med en serie grottor och framför allt Malaysias mest kända klättring. Turistmålet Batu Caves består av ett hindutempel med en 42,7m hög guldstaty utanför men vi var mer intresserade av de 8 bergsväggarna runt berget med över 170 klätterleder. Då vi inte tagit reda på så mycket om väggarna innan vi kom till Malaysia begav vi oss först till ett av de större klättergymmen, Camp5, där flera av dom som gjort leder och klättrar i Catu caves arbetar. Efter mycket hjälp och tips med vägledning och väggval begav vi oss av i en taxi mot Nyamuk Wall, som översatt till svenska blir myggväggen, men när vi närmade oss visade det sej att taxichauffören inte lyssnat på vår beskrivning, eller tittat på den karta vi hade med oss. Han hade istället kört oss till en annan vägg som var enklare att hitta till då det var skyltat dit. Eftersom vi var sugna på att börja klättra valde vi att ge väggen en chans trots att den låg helt utan möjlighet till skugga och lufttemperaturen var över 30grader.


Väggen visade sej heta Damai Wall, ligger på norra sidan av berget och erbjuder ganska enkla bultade leder med en längd upp till 30m. Klättringen var ändå ganska varierande och intressant men efter ett par timmar i solen så var all ork slut trots mycket intag av vätska.

Nästa dag tog vi en mer bestämd ton när vi förklarade vart vi skulle, satte in gpsen på navigation och såg till att komma till rätt vägg. Myggväggen hade ett välförtjänt namn och vi förstod snabbt varför de rekommenderat oss att ta med insektsmedel. Väggen som består av kalksten erbjuder väldigt varierad klättring med leder i svårigheter 5a till 8a+. Det finns leder med både en och 2 replängder och den enda nackdelen är värmen och insekterna. Jag fastnade snabbt för en rolig 29meters 6a med det inspirerande namnet bowel movements och spenderade mycket av den i värmen snabbt sinande energin på den leden.

Mitt intryck av Batu Caves är väldigt bra och lederna är av hög kvalitet. Klättringen är väldigt annorlunda mot Sverige och eftersom lederna är bultade behöver man inte så mycket utrustning.
Boken climb malaysia med förare och vägbeskrivningar kan vara lite svår att få tag i då den inte längre trycks men en ny utgåva är enligt camp5 förmodligen på gång.

Författare: Nippe Flemström
Foto: Nippe Flemström


Menu Title