background img
Boxen Banner
banner

Bakveien, en riktig klassiker i Rjukan

Magnus Brännström Header 1116

Snabba fakta:

Aktivitet: Isklättring

Led: Bakveien

Plats: Rjukan

Land: Norge

Bakveien tillhör en av klassikerna i Rjukan. Med detta renommé kände vi oss uppmuntrade att klättra denna omtalade led. Efter en god natts sömn steg vi upp tidigt för att vara ute i god tid.

Frukosten smakade som vanligt riktigt bra och borgade för en bra dag. Mätta och belåtna packade vi ryggsäckarna och började gå mot insteget till Bakveien.

Film: Isklättring, Bakveine i Rjukan

En stor fördel med Rjukan är att det i de flesta fall är kort anmarsch vilket är uppskattat när  det är själva isklättringen man vill komma åt.

Det tog oss cirka 20 minuter att gå fram till insteget till Bakveien. Väl framme kunde vi ana varför denna led blivit en klassiker. I botten av ravinen gick det en sektionerad passage upp längs den ena väggen. Tre olika partier satte samman denna led. Från den plats vi stod såg det riktigt intressant ut.

Första delen bjöd på flera olika varianter upp till första standplats. Jag valde en brantare del men också en rakare linje upp mot andra replängden. Mitt val gjorde att jag anlade första standplats lite till vänster om originalet. Det var en bra plats som säkrades med några isskruvar i solid is och en friend i spricka. Iskvaliteten var varierande vilket gjorde placering av isskruvar till en delikat process.

Andra replängden klättrades av Magnus som var lika stabil som alltid. Denna replängd var enligt min smak den mest intressanta eftersom den gick upp i en halvbrant liggande dieder. Isen var stundtals riktigt tunn vilket gjorde klättringen och säkringsarbetet delikat.

Sista och tredje repländen var relativt lätt och trivsam upp till utsteget. Inga bekymmer med isen men i de mer flacka partierna låg det förhållandevis mycket lössnö. Det var emellertid inte ett problem så länge man försäkrade sig om att placera isskruvarna i solid is.

I sin helhet tyckte vi att Bakveien var en riktigt fin led som levde upp till sin status som en fin klassiker.

Författare: Fredrik Lindgren
Foto/film: Fredrik Lindgren
Film: Magnus Brännström


Comments

-->
Menu Title