background img
Boxen Banner
banner

Äventyrsresan västerut

Britta Norlin Header2 1217

Snabba fakta:

Aktivitet: Resan till landet i Väster

Land: USA

Region: Florida

Stad: Miami

Plats: Key West

Bild: Ett seniorpar berättar om Äventyrsresan.

 

Vi lämnar Umeå i slutet av mars 2011, och startar med övernattning på Rest and Fly, Arlanda. Ett gäng svenskar sitter och skålar utanför rummet

Jag ryter till och dom lommar iväg. Det börjar inte riktigt bra,

Nästa strapats blir att checka in på Arlanda. Det är en nära-döden upplevelse, att trängas i fel kö, att förstå nästan för sent, att man ska gå till inchecknings automaterna, som inte accepterar mitt pass,

Där finns ingen som hjälper och till slut hittar jag maken som lugnt står och väntar på mig. Det är hans pass som är giltigt. Stämningen är spänd.

Trots vi for hemifrån kvällen före, så är det nätt och jämt att vi hinner med planet till Miami Florida USA,

Vi landar i Miami sent på vår svenska kväll den 30 mars, och måste fördriva tiden tills svenska John Blund får lov att komma. Vi åker runt i downtown Miami med metro-mover och metro-rail, och det går väl bra, men att sen hitta till hotellet var jättesvårt, vi gick helt åt fel håll trots en GPS i handen! Hur svårt kan det va?

En svårartad blånad slår upp på foten, ska nu detta hindra resten av äventyrsresan?

Nästa dag ansluter fler åldringar och vi hyr bil tillsammans.

 

Och vi kör nu den 31 mars mot Key West 23 mil bort från Miami.

Förväntningarna på denne bilresa är stora.

Men, ja för det mesta ser man bara låga hus, affärer, skyltar och diverse krafs, men av och till magnifika vyer där Mexikanska Gulfen möter Atlanten, och vi  kör på en smal bro mitt emellan .

Särskilt imponerande är 7 mile bridge, det är ju en bro som är drygt en mil lång.


Detta är en bröllopsresa

En systerson gifter sig med en amerikanska, och vi är gäster.

En ”casual wedding”, med get together middag, och snorklingsutflykt, och sen själva bröllopet på stranden just när solen går ner 

Och reception i trädgården utanför Ernest Hemingways hus. Ett fantastiskt bröllop och en underbar start på deras liv tillsammans, får vi hoppas.

Key West är en stad med en gammal stadskärna med cubansk stil och kultur.

Vi bodde på en fd bordell. Det var i sig inte så äventyrligt, för ingen av damerna visade sig, men rummen bar deras namn. Karaktären underströks av knirkande sydstatsbalkonger, och knarrande stolar och hammockar.

Solnedgången firas varje kväll vid Mallory Square.

Sen flyttade vi till ett modernare hotell, men där vid polen och nära havet bodde ödlor ca 1.5 m långa, en jagade mig eller var det tvärtom? att jag jagade den upp i ett träd?

En annan bodde i trädet utanför vår balkong, tur att den var inglasad!

 

Efter en vecka drar vi vägen tillbaka, men innan vi är framme vid Miami, så styr vi kosan mot Everglades nationalpark. www.everglades.national-park.com/visit.htm

Vi besöker alla viewpoints, och får se River of Grass, ett stort vattenfyllt lågland, vattnet flyter genom gräs. I solnedgången blev färgerna obeskrivligt vackra.

Innan solnedgången besökte vi Flamingo City för en båtresa inom området ten thousand islands. Plötsligt landar en fiskgjuse på båtens tak, något som aldrig hänt förut! Men vi såg inga delfiner eller hajar den här gången, men en manekin, dvs en sjöko. Imponerande, stora, långsamma däggdjur som bara lever i vatten. Pelikaner verkar lika vanliga som fiksmås här!

Dagens höjdpunkt skedde på natten! Vi gick på alligatorspaning i Royal Palm Visitors Park i månens sken. Tyst och mörkt, så när som på de förtjusta utropen från andra turister som upptäckte de lysande ögon som simmade omkring i vatten hålen. Ögonen tillhörde alligatorer, och dom var många. Tystnaden kunde även brytas av häftigt plask, när hanar hotade varandra på jakt efter samma dam. Alligatordam alltså! Man måste ha en ficklampa och placera den vid näsroten (sin egen) för att upptäcka reflexen från alligatorns ögon.

Det var mycket spännande och oförglömligt, men gick inte att fota förstås!

Dagarna som följde kan beskrivas som beach hopping.

Vi körde norrut längs A1A och stannade till på många kända stränder, Miami Beach, Palm Beach. Boca Raton Lake Worth, men mest intressant var McArthur State Park, norr om Lake Worth, www.macarthurbeach.org, där mängden turister inte var störande, och vyn över sand och hav vilsam.

När man väl sitter i bilen ser man mest fantastiska murar med intensiv växtlighet, och bakom dom skymtar man miljonvillor, men inga människor, jo kanske någon trädgårdsmästare… vilka bor i alla dyrflottkåkarna?

Övernattning i Cocoa Beach, och besök i Cape Kennedy. Fantastiskt stort och krävde mer tid än vi hade. Vi hann åka en liten rymdtur. Klappa på en sten från månen, och hälsa på Snoopy the dog, i rymdklädsel, hur barnslig får man bli som senior!

 

Nu väntade det stora äventyret, några mil längre bort.

Safari, elefanter och lejon, det intensiva trummandet vid Harares järnväg,

Intensiv värme, fåglar, flodhästar, markattor. Uttorkade floddalar och översvämmade bilvägar,

Puh, det var nära ögat att vi klarade detta äventyr.

Vi är naturligtvis på disneyworld.disney.go.com/parks/animal-kingdom/

Vi hann besöka alla Disneyparker och deras shower, otroligt intressant och underhållande


Allt gick  väl och trötta och utmattade väntade det slutliga äventyret att köra hyrbilen hem till vår gästfamilj, i Orlando, med den tveksamma hjälpen av en svensk GPS, ,,,” gör en U sväng”,  omväxlande med ”kör till den markerade rutten”. ”rutten räknas om”

Med hjälp av okänd gentleman och 15 dollar lotsades vi ”hem”, -ej att rekommendera!

Men vilka risker är man inte beredd att ta, när man VILL HEM!


Bildspel: Äventyrsresan Västerut

Författare: Britta Norlin
Foto: Britta Norlin


Comments

  • Kul att titta på bilderna igen det ser så spännande ut.
    Gun

    Gun Lindgren 28/09/2012 15:55
  • -->
    Menu Title