background img
Boxen Banner
banner

Arete des Cosmique är en estetisk klassiker. Kamklättringen med utsikt över Chamonix 2 800 meter längre ned.

Camonix Enver Gui Anne 2 copy
SNABBA FAKTA: AKTIVITET: Kamklättring. LED: Arete du Cosmique. BY: Chamonix. LAND: Frankrike. NÄRMASTE FLYGPLATS: Geneve i Schweiz

Camonix Enver Gui Anne 5 copy

Arete du Comique är en omtalad estetisk kamklättring som de flesta klarar av att klättra. Med Chamonix 2 800 meter längre ned i dalgången är det en fantastisk upplevelse att göra denna kamklättring.

Om man inte har erfarenhet från klättring i alpin miljö finns det möjlighet att anlita en bergsguide i Chamonix som leder klättringen. Har man tidigare erfarenheter och tillbörliga kunskaper är denna led en av de mest lättillgängliga klassikerna i sitt slag.

Camonix Enver Gui Anne 4 copy

Att ta sig till leden är relativt enkelt. Man börjar med att ta kabinliften upp till toppstationen på Aiugille du Midi. Därefter går man ned till Col du Midi och passera nedanför Aiguille du Midi´s sydvägg. Därefter tar man sikte på Old abri Simond hut där också Arete des Cosmique startar. An-marschen tar mindre än en timme.

Tar man första kabinen upp till toppstationen på morgonen hinner man med marginal göra turen och ta kabinen ned till Chamonix igen. Tänk på att om man missar sista kabinen ned till Chamonix får man en kylig övernattning tills dess att toppstationen öppnar nästa morgon.

I goda förhållanden är leden fin att klättra med mixad terräng, is, snö och klippa. De olika passagerna är lätta och ställer inte höga krav på klättraren. Men höjden är påtaglig för de flesta. Har man inte aklimatiserat sig innan kommer man känna hur tunn luften upplevs på 3 800 meter över havet.

fredrik på isig  cosmique ridge

Den dagen vi klättrade Arete des Cosmiques var vädret inledningsvis bistert och hela leden var inklädd med ett islager som försvårade klättringen till viss del. För egen del tycker jag bäst om att klättra klippiga partier utan stegjärn, men det var inte aktuellt denna dag. Islagret gjorde det nödvändigt att behålla stegjärnen på hela tiden.

Men efter någon timme började vädret spricka upp och lagom till vi nådde toppstationen blev det soligt och fint. Vädret styr man som bekant inte över, men vi tyckte vädret till trots att leden var fin och kul att klättra.

Camonix Enver Gui Anne 7 copy

Utsikten över Chamonix dalgång 2 800 meter längre ned såg vi inte mycket av eftersom det var väldigt täta moln större delen av klättringen. Men vi hade turen på vår sida och fick uppleva den enorma utsikten när vi gjorde den sista delen upp mot toppstationen.

Tala om att utsikten var slående. På ena sidan av kammen ser man ned mot Col du Midi, bort mot Grande Jorasses med sina 4 208 meter över havet, Tacul, Mont Blanc och den italienska sidan av alperna. På den andra sidan av kammen har man utsikt mot Chamonix dalgång som då ligger 2 800 meter längre ned.

Att vandra och klättra på Arete des Cosmiques med denna utsikt är helt enkelt oslagbart.

Text: Fredrik Lindgren

Foto: Fredrik Lindgren, Johan Hedman

Camonix Enver Gui Anne 6 copy

Camonix Enver Gui Anne 1 (1) copy Camonix Enver Gui Anne 2 (1) copy Camonix Enver Gui Anne 3 copy DSC00088 copy


Menu Title