background img
Boxen Banner
banner

Alvor Beach – ett gott alternativ för rullstolsburna

Alvor Portugal TakeVenture 560
Snabba fakta: AKTIVITET: Strandliv anpassat för rullstolsburna. BEACH: Praia de Alvor. ORT: Alvor. REGION: Algarve. LAND: Portugal. NÄRMASTE FLYGPLATS: Faro

Alvor ligger på Algarvekusten i Portugal och är ett känt turistmål för sin fina strand och modesta samhälle. Shoppingen är relativt diger men om det inte skulle räcka till är det nära till både Laos och Portimão. Fina och trevliga restauranger finns det gott om och atmosfären är av det lugna slaget.

Portugal Algarve Alvor - TakeVenture

Det som skiljer sig i Alvor från många andra stränder är den väl utbyggda organisationen som gör det möjligt för rullstolsburna att enkelt ta sig ut i havet för att bada.

Rullstolar har som bekant hjul som i de flesta fall är smala och rullar således inte särskilt bra på mjuka sandstränder. Men detta har man på Alvor Beach tagit fasta på. Här finns specialgjorda rullstolar med extra breda hjul och flytpontoner monterade på ramen. Detta gör att rullstolen enkelt kan förflyttas över beachen och att den flyter ute i vattnet.

Portugal Algarve Alvor Acessivel Hut - TakeVenture

Personalen följer med hela tiden och kan bistå den rullstolburne på olika sätt. Till exempel om så önskas kan man enkelt låta personen i fråga ta sig ur rullstolen och med assistans av personalen simma i det fria.

TakeVenture Alvor Portugal

Från parkeringen går det spångar gjorda av trä som leder fram till den omklädningshytt som ligger på stranden nära vattnet. Detta gör det enkelt att ta sig fram och man byter om i egna rum inne i hytten som är gjord av tältduk. Ett mycket praktiskt arrangemang som underlättar för alla parter.

Portugal Algarve Alvor Hut - TakeVenture

Organisationen som ansvar för denna aktivitet heter Praia Acessivel men det var svårt för mig att föra en dialog med ansvariga på plats eftersom de inte talade Engelska och jag inte Portugisiska. Det jag önskade få var en webbadress men det gick inte så bra. Nu har jag försökt hitta den via google sök men det enda jag kommer fram till är följande länk; www.apambiente.pt

Även denna webbsida är endast på Portugisiska men om man översätter via Google Translate står det att läsa om deras verksamhet.

För min del som inte är rullstolsburen upplevde jag att personalen var mycket trevliga och att de som nyttjade denna möjlighet såg ut att ha riktigt trevligt.

Text/Foto: Fredrik Lindgren

Alvor Portugal TakeVenture (3)

Bildgalleri


Menu Title