background img
Boxen Banner
banner

Alcatraz – en fascinerande och skrämmande plats…

Alcatraz Header2

Snabba fakta:

Aktivitet: Guidad tur

Plats: Alcatraz

Stad: San Francisco

Land: USA

Tänk på att: Boka biljetter i förväg under högsäsong

”Break the rules and you go to prison, break the prison rules and you go to Alcatraz”

Det var det första vi läste när vi ställde oss i kön för att få våra hörlurar och mp3-spelare. På något sätt etsade sig dessa ord fast i mitt minne när vi började vår vandring i fängelset Alcatraz…

AlcatrazAlcatraz är som de flesta säkert redan känner till en gammal fängelseö som nu mer är en stor turistattraktion. Stora delar av ön är öppen för turister att besöka men med undantag för vissa avspärrningar. Visst kan man gå omkring på egen hand och upptäcka fängelset och dess omgivning. Men vi rekommenderar starkt att man tar ”the audio tour”. Det är en rundvandring man går på egen hand guidad av en inspelad röst som berättar hur livet kunde vara för internerna på Alcatraz.

Alcatraz

När man fått sina hörlurar och mp3-spelare går man fram till den plats där rundvandringen börjar. Där startar man ljuduppspelningen som tar cirka 40 minuter. Är man flera i sällskapet kan det vara en fördel att alla startar uppspelningen samtidigt så att man följs genom fängelset. Rösten berättar vart man ska gå samtidigt som handlingen om internerna pågår. Det är relativt lätt att följa anvisningarna om vart man ska gå men kräver uppmärksamhet på att gå till den angivna platsen när så uppmanas. Hamnar man på efterkälken kan det vara lite stressigt att komma ifatt.

Alcatraz

Berättelsen om internerna på Alcatraz är en fängslande historia där vi får höra hur livet kunde vara för de som satt där, om flyktförsök som misslyckades och den enda kända rymning där de faktiskt lyckades lämna ön. Men ingen har någonsin sett eller hört talas om dem efteråt. Varken döda eller levande.

Alcatraz

Ljudinspelningen är välgjord med flera berättarröster som på ett mycket närvarande sätt berättar om livet på Alcatraz. Med inspelat bakgrundsljud från fängelset där fängelsedörrar stängs, interner som bråkar, knivhugg och livet i allmänhet blir det till en mycket påtaglig upplevelse. Detta samtidigt som man går omkring och ser dessa miljöer.

Alcatraz

Efter att man gjort denna rundvandring är det på sin plats att på egen hand gå omkring på ön. Trots sin grymma historia är det en fin ö med växtlighet och fin utsikt mot Golden Gate Bridge och San Francisco.

Alcatraz

Notera att Alcatraz är en mycket populär turistattraktion vilket gör att biljetterna under högsäsong kan vara slutsålda flera dagar i förväg. Det är därför klokt att boka i förväg.

Besök www.Alcatraz.com för vidare information.

Text/Foto: Fredrik Lindgren

Alcatraz


Menu Title